El fred i la neu són part de l’imaginari col·lectiu de les Festes, encara que realment és un fet excepcional veure neu a prop de Barcelona per aquestes dates i l’ambient de cru hivern és cada vegada més car de veure. La darrera vegada que la neu va visitar Barcelona durant les Festes va ser l’any 2009.

La Nit de Reis va ser freda i durant la cavalcada d’aquell any calia anar ben abrigat, ja que al vespre la temperatura voltava els 5 a 7 graus, en funció del barri. El cel es va mantenir net de núvols durant la nit, i això va afavorir que el termòmetre pogués baixar fins a registres plenament hivernals.

El canvi de temps va arribar a mig matí del dia de Reis

Durant el matí del dia de Reis els núvols van anar en augment ràpidament. Va quedar un dia molt fred. La temperatura màxima de la jornada amb prou feines va voltar els 9 graus a les Corts i a la Vila Olímpica, mentre que a l’Observatori Fabra tan sols es van fregar els 5 graus.

Abans del migdia la pluja feble va començar a fer acte de presència, tot i que a la franja costanera de Barcelona es va formar un xàfec intens que va deixar molta precipitació en poca estona. A l’estació meteorològica de Vila Olímpica es van acumular 46 l/m². A tota aquesta zona la pluja es va barrejar amb calamarsa i neu granulada, de manera que la sorra de la platja va quedar coberta per una capa blanca, una imatge de postal per un dia de Reis.

Descens progressiu de la cota de neu, fins a nivell de mar

A l’Observatori Fabra va començar plovent, però pels volts d’un quart de tres de la tarda la pluja es va convertir en neu.

La precipitació continuada i l’arribada d’aire cada vegada més fred van fer baixar la cota de neu durant la tarda. Entre el vespre i les primeres hores de la nit, es van arribar a veure flocs de neu a molts punts de Barcelona, fins i tot a tocar de mar al sector del Besòs.

Collserola vestida de blanc

Aquesta nevada va deixar un gruix de neu relativament modest, en comparació amb altres episodis. Tot i això, el fet que durant la segona meitat del dia de Reis es veiés nevar en un moment o altre a molts punts de Barcelona la va convertir en una nevada si més no especial.

La neu va agafar per sobre dels 200 metres d’altitud, aproximadament. L’endemà al matí a l’Observatori Fabra, a zones planes i fora de les sobreacumulacions a causa del vent, el gruix de neu voltava els 4 centímetres. En altres indrets de l’àmbit metropolità el gruix de neu va ser superior.

Des de Collserola mirant cap a l’interior es podia veure un continu de neu. Com aquell qui diu, gairebé es podia arribar als Pirineus trepitjant neu tota l’estona, ja que la zona del Vallès i comarques com el Bages i el Berguedà van quedar emblanquinades.

A la imatge MODIS del satèl·lit Terra del dia 7 de gener del 2009 es podia entreveure tota la superfície coberta de neu, des del prelitoral fins als Pirineu (zona de color vermell). Els núvols, però, impedien veure l’extensió de la nevada a prop del litoral.

Imatge MODIS del satèl·lit Terra del 7 de gener del 2009. Font: NASA

Fred intens els dies posteriors

Els dos dies següents el fred es va intensificar. Van ser unes jornades de ple hivern, amb màximes clarament per sota dels deu graus arreu.

La jornada més freda de totes va ser el dia 8. Al centre de Barcelona es va rondar el grau positiu de mínima, mentre que la màxima amb prou feines va arribar als 6 o 7 graus. A l’Observatori Fabra, la mínima va baixar fins als -1 ºC, mentre que la màxima va quedar frenada als 2 ºC.