tornarà ploure barcelona febrer març 2023

La borrasca Isaack va trencar, en certa manera, la ratxa seca que afectava Catalunya des de feia mesos. Malgrat que una bona porció del territori es va veure beneficiada per les precipitacions, també hi va haver zones on a penes va ploure o nevar.

Sigui com sigui, la pluja i la neu només van calmar una mica la set de boscos i sembrats, els més beneficiats. Malauradament, la precipitació va ser insuficient per començar a omplir de forma decidida els embassaments.

Ara bé, aquest episodi haurà servit de coixí, ja que l’aigua ha penetrat al subsol i ha començat a omplir els aqüífers d’algunes àrees. Si arriben més situacions de pluja o neu, els propers dies o setmanes, probablement augmentarà l’escorrentia i es començarà a fer notar a rius i torrents i, de retruc, als embassaments.

Força dies més de calma anticiclònica i absència de precipitacions

L’anticicló és actualment l’actor principal del temps a Catalunya i bona part d’Europa. De moment, tot indica que es mantindrà entre nosaltres força dies més, com a mínim una setmana.

L’estancament associat a les altes pressions continuarà allunyant la pluja i afavorint la inversió tèrmica, amb més fred a les valls i fondalades en hores nocturnes que als cims de les muntanyes. Entre el cap de setmana i l’inici de la setmana vinent, fins i tot, es podrà accentuar notablement aquest fenomen, amb migdies gairebé primaverals a molts indrets.

Incertesa pel que fa a la precipitació a partir del 20 de febrer

La borrasca en altura que actualment afecta l’àrea del Marroc podria recular i viatjar cap al nord a l’inici de la setmana vinent i generar un context lleugerament inestable a Catalunya que podria afavorir alguna primera precipitació.

Alguns models anuncien que l’anticicló que ens afecta, posicionat cap al nord d’Europa, podria començar a moure’s cap a l’oest a la darreria del mes de febrer, un fet que obriria també les portes a una entrada d’aire fred continental. No hi ha encara res en clar, però, pel que fa a la precipitació.

Per intentar entreveure si arribarà o no la pluja les pròximes setmanes, convé fixar-se en els mapes d’anomalia setmanal del model del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF). Els últims mapes reflecteixen força incertesa pel que fa a la possibilitat de precipitacions durant les setmanes del 20 al 26 de febrer i del 27 de febrer al 5 de març.

Malgrat això, la primera setmana, la del 20 al 26 de febrer, la indiquen lleugerament més plujosa de l’habitual al litoral i el prelitoral, fet que podria anar vinculat a algun episodi de pluja i vent humit de mar cap a terra.

Anomalia de precipitació durant la setmana del 20 al 26 de febrer. Font: ECMWF
Anomalia de precipitació durant la setmana del 27 de febrer al 6 de març. Font: ECMWF

Un març normal o més plujós de l’habitual a Catalunya

Si ens fixem en la previsió mensual (a llarg termini) de l’agència nord-americana NOAA, podem veure que pel que fa al conjunt del mes de març es preveu normal o una mica més plujós de l’habitual a Catalunya, un escenari que manté l’esperança que al llarg de les pròximes setmanes pugui continuar plovent a Catalunya.

El model estacional europeu del C3S (Servei de Canvi Climàtic Copèrnic), el qual es basa en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini, coincideix en certa mesura amb l’americà i pronostica un març pròxim a la normalitat pel que fa a la precipitació a Barcelona i el litoral. Per contra, el pronostica més plujós als Pirineus i a Ponent, també a l’oest de la península Ibèrica. Aquest escenari ens pot fer pensar en una situació zonal, marcada pel pas de fronts i borrasques atlàntiques.

Convé recordar que la precipitació mitjana (“normal”) a Barcelona en un mes de març és de 54 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra (mitjana del període 1991-2020).