Aquest mes de març hi ha hagut tres pics de calor primerenca a Barcelona fruit del vent de ponent, que arriba sec i reescalfat. Tant és així que el dia 24 de març l’Observatori Fabra va anotar el tercer registre de temperatura més alt per a un mes de març de tota la sèrie de dades. Els models meteorològics apunten novament a un ascens de la temperatura aquesta setmana, que s’accentuarà entre dijous i dissabte, amb un pic de calor per acomiadar març i donar la benvinguda a abril.

Es repetiran registres com els dels darrers episodis? S’arribarà als 30 graus en algun punt de Catalunya?

Ascens progressiu de la temperatura

La temperatura a uns 1.500 metres d’altitud se situarà entre 10 i 12 graus per sobre del que marca la mitjana per a l’època. Ara bé, cal tenir en compte que el que passa en altura no es tradueix de manera directa en superfície.

El vent tindrà l’última paraula en tot plegat. Si bufa de terra cap a mar l’ascens de la temperatura a la costa serà notable, mentre que si s’imposa el vent marítim la calor serà molt moderada. Tot indica que entre dimecres i divendres predominarà el vent de garbí i de ponent a l’interior, que solen bufar eixuts i reescalfats. Per contra, a Barcelona bufarà majoritàriament vent de xaloc.

El termòmetre tocarà sostre divendres

A mitjans de setmana es notarà un ascens lleu però progressiu de la temperatura a Barcelona. Tot i això, costarà arribar als 20 graus a causa del vent de component marítim.

Divendres serà el dia en què es podrà enfilar més la temperatura. Segons els mapes més recents, fins al migdia bufarà vent terrer que portarà el termòmetre fins als 21 o 22 graus amb facilitat. Tot i això, amb l’entrada del vent de xaloc i llevant, la temperatura recularà ràpidament a partir de llavors i quedarà per sota dels 20 graus la resta de la jornada. Finalment, és poc probable que s’acabi arribant a la marca dels 25 graus.

A partir de dissabte la temperatura tendirà a recular. El descens es podria accentuar a principis de la setmana vinent, però encara no és clar i caldrà confirmar-ho.

A tocar dels 30 graus a l’interior

L’ambient més càlid es viurà a l’interior. Al prelitoral, sobretot a la meitat sud del sector, se superarà la marca dels 25 graus entre dijous i divendres, i en algunes zones es podrien acostar als 27 graus.

Ara bé, per notar calor d’estiu caldrà moure’s fins a l’interior de la vall de l’Ebre o el pla de Lleida. En aquestes dues zones, de manera local, es podria arribar a tocar dels 30 graus de màxima preferentment dijous.

Si això passés seria un fet poc habitual, però en tenim precedents. Tan sols dos exemples: l’any 2017 es van registrar els primers 30 graus més primerencs mesurats pel Servei Meteorològic de Catalunya (30,2 ºC a Aldover, el Baix Ebre), i el 23 de març del 2001 a l’Observatori de l’Ebre es va arribar als 32,5 ºC, l’actual rècord de març.