onada de calor
temperatura màxima prevista per diumenge 15 agost. Font: AEMET

Una més que probable onada de calor arribarà a la península en els propers dies i ens durà un dels episodis més durs i dilatats pel que fa a calor de l’estiu 2021.

Tot i que l’inici d’agost ha estat més aviat fresc, l’estiu encara no ha dit l’última paraula i vol portar-nos el que serà probablement l’episodi més càlid del present 2021.

Una massa d’aire càlid d’origen africà

I és que durant els propers dies ens arribarà una massa d’aire càlid que arrencarà directament del nord d’Àfrica cap a nosaltres comportant unes temperatures que en alguns indrets de la península podrien tornar a ser desmesurades.

La massa d’aire arrencarà en altura gairebé del cor del Sàhara. font: NOAA

La massa d’aire serà molt extensa i abastarà grairebé tota la Mediterrània occidental des d’Itàlia fins a Portugal, empesa per un anticicló en altura.

Onada de calor a bona part de la península i les illes Balears

El cert és que els mapes ara com ara donen ben poques opcions a l’error i tots apunten una onada de calor important a la península i les illes Balears que s’iniciaria ja aquest dimecres i que encara no tindria final.

Meteograma per a Múrcia, on la calor serà molt acusada durant tota la setmana. Font: wetterzentrale

Els mapes més optimistes apunten que l’onada de calor podria acabar entre diumenge i dilluns vinent, però alguns mapes la continuen allargant més en el temps.

És més que probable que es pugui parlar obertament d’onada de calor a molts indrets del Mediterrani peninsular així com de les illes Balears, tot i que estrictament a prop de la costa la notícia serà la humitat i la xafogor intensa que tindrem les 24 hores del dia durant gairebé una setmana sencera com a mínim.

Sigui com sigui, es tracta d’un episodi important, durador, intens i extens.

EFI previst per a dissabte. Font: ECMWF

L’EFI (Extreme Forecast Índex) ens mostra com d’extraordinari pot ser un episodi. Els registres més propers a 1 (més càlid) i -1 (més fred) mostren els episodis més excepcionals mentre que els valors propers a 0 marquen els valors habituals.

Amb els mapes a la mà, s’insinua un episodi potent i força allargat en el temps, amb índexs EFI al voltant d’1 (o molt proper) especialment de divendres a dilluns vinent.

A Catalunya és molt probable que es tornin a superar els 40 ºC

En el cas de Catalunya també és probable que puguem parlar d’onada de calor a les comarques interiors, on els models indiquen que durant diverses jornades es podran superar els 40 ºC.

Seran les comarques interiors i probablement les valls del Pirineu o prepirineu les que amb més probabilitat puguin parlar estrictament d’onada de calor, també amb un inici dimecres i amb un final encara per definir.

Valors corresponents als percentil 98. Font: Meteocat

A la imatge podeu veure la temperatura que caldria superar durant tres dies o més per poder parlar d’onada de calor a Catalunya.

Nits tòrrides per donar i vendre a Barcelona

La massa d’aire que ens arribarà, tindrà molt recorregut marítim i això farà que, en una ciutat com Barcelona, on el règim de vents marca la temperatura, haurem de parlar més de xafogor que de calor.

Així doncs, estrictament parlant, serà més complicat parlar d’onada de calor a Barcelona, atès que la temperatura màxima hauria de superar els 33,6 ºC durant tres dies seguits o més i en una situació com la que se’ns presenta, és probable que les màximes quedin puntualment per sota d’aquest registre.

Ara bé, que ningú pensi que la situació que ens arriba serà menor.

La xafogor serà la protagonista a casa nostra tant de dia com de nit i tornaran les mínimes tòrrides de més de 25 ºC i amb una xafogor asfixiant.

Setmana de molt mal dormir i fins i tot amb l‘amenaça d’alguna nit que podria quedar més a prop dels 30 ºC que dels 25 ºC. Les nits roents trucaran a la porta, especialment a finals de setmana.

Onada de calor sense final a la vista

Si bé és cert que sabem que aquesta probable onada de calor se’ns tirarà al damunt aquest mateix dimecres, a hores d’ara no hi ha cap certesa de fins a quin dia es quedarà amb nosaltres.

El meteograma per Barcelona indica temperatures molt per sobre de la mitjana com a mínim fins al dia 15 d’agost. Font: wetterzentrale

Els models de previsió per conjunts apunten que de dimecres a diumenge aquest episodi està gairebé garantit.

Més endavant s’insinua una desinflada d’aquesta gran bombolla d’aire càlid, però amb molts escenaris oberts que fins i tot ens farien allargar uns dies més aquesta calorada desmesurada.

Sigui com sigui, tocarà suar de valent, de dia i de nit.