Després de la tempesta diuen que ve la calma. I així ha estat. La renovació ambiental és palesa, amb un dia que s’ha despertat net i transparent, i amb una temperatura ben fresca. Ja hem deixat enrere les mínimes tropicals i fins i tot en alguns barris hem baixat dels 15 graus durant la matinada.

Els 20 graus durant la nit han quedat enrere

Les tempestes de les darreres hores han obert la porta a aires més frescos. El vent ha virat a ponent i mestral, i ha ajudat que la nit ja fos fresca arreu.

Temperatura mínima el 19 de setembre del 2021

Així, ja hem estat per sota dels 20 graus de mínima a tota la ciutat, amb valors que respecte a la matinada de divendres a dissabte han baixat de l’ordre de quatre a sis graus. Aquesta fresca ha fet que el matí de diumenge s’ensumés una mica més que som a tocar de la tardor.

Com sol ser habitual en les entrades fresques, és als barris a tocar de Collserola on l’ambient ha estat més fresc. Així, al Tibidabo hem baixat per sota dels 14 graus i a Montbau o les Roquetes, cap als 15. L’illa de calor urbana s’ha deixat sentir al centre i el sud de la ciutat, amb una mínima ja de 18 graus a Sants o als districtes de les Corts i Ciutat Vella.

Des del maig no feia aquesta fresca nocturna

Donant un cop d’ull a la mínima d’aquesta nit de dissabte podem dir que ha estat la més fresca des de finals de maig en alguns observatoris. Així, a betevé hem registrat una mínima de 17,8 ºC, que ha estat la més baixa des del 28 de maig, quan hi va haver 17,4 ºC. Gran part de la ciutat ha tingut la nit més fresca des de la primavera, sobretot Collserola.

Únicament la tempesta del dia 31 de juliol, aparatosa i sobtada, va fer descendir el mercuri per sota del que ho ha fet la matinada passada. És el cas de Gràcia. També el dia de Sant Joan vam tenir una entrada freda que va deixar els termòmetres marcant valors més baixos que avui a Sants o les Corts, per exemple. Aquí en veiem alguns exemples:

Els propers dies seguirà la fresca, amb la primera nevada de la temporada als Pirineus

Lluny de remuntar sobtadament la temperatura en breu, els propers tres o quatre dies continuarem amb la fresca nocturna i amb una màxima que passarà poc dels 24 o 25 graus. Seran valors plenament de setembre, doncs.

On la baixada de la temperatura serà més evident serà als Pirineus. Tant, que l’arribada d’una pertorbació de cara a dilluns i dimarts farà nevar a cotes altes de la serralada.

Acumulació de neu prevista pel model Arpege fins dimecres, 22 de setembre. En cm

La tarda de dissabte vam tenir alguns flocs de neu per damunt dels 2.500 metres, cosa que suposa la primera nevada de la temporada (quan encara som a l’estiu). En aquest cas, ja seria una nevada que agafa al terra per damunt dels 2.400 o 2.500 metres. No serà estrany doncs que dimarts al matí els cims pirinencs es despertin emblanquinats. Serà una neu efímera, com correspon encara per a les dates, és clar.

Una gota freda anirà ballant per la península Ibèrica

Si aquest diumenge el sol i la transparència de l’aire són totals, la tendència dels propers dies és tenir una temps molt més regirat. Dilluns mateix s’espera que ens afectin tronades, sobretot entrada la tarda i el vespre.

Posteriorment, ens creuarà una zona freda que possiblement serà una DANA o gota freda activa sobre la península. “A priori”, a partir de dimarts viatjarà cap al sud, amb vents de gregal a casa nostra.

Topografia a 500 hPa segons el model ICON. Dimecres, 22 de setembre

En el mapa anterior podem veure perfectament aquesta zona deprimida, amb colors més groguencs, que corresponen a la gota freda que es formarà. Ara bé, les línies negres (isòbares) ens indiquen que el vent serà de gregal. Probablement doncs aquesta gota freda ja deixarà d’afectar-nos directament.

És possible que entre dimarts i dimecres plogui poc, amb gregal i mal estat de la mar, això sí. Els mapes sí que insinuen que dijous el vent serà més allevantat i podria tornar la pluja abundant. Ho seguirem a @btveltemps.