Albada del 28 de gener de 2021 foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra

Aquest any el primer registre de més de 20 ºC va arribar el primer dia de l’any, fulminant tots els rècords del gener. Una dada remarcable i del tot inusual en un mes de gener. I és que el primer registre de 20 ºC arriba cada vegada més d’hora.

Temperatura màxima de dilluns 1 de gener del 2022

Més d’un mes abans que fa un segle

Segons les dades de l’Observatori Fabra (1914-2022), arriba als 20 ºC durant el mes de gener o febrer era una utopia fa relativament poques dècades. Una cosa que està canviant.

L’arribada del primer registre de 20 ºC s’ha avançat 40 dies en només un segle.

Si analitzem la gràfica, veiem com el primer registre de 20 ºC o més ha passat de ser al voltant del dia 100 de l’any a principis del segle XX (l’equivalent a un 10/11 d’abril) al dia 60 de l’any, o el que vindria a ser principis de març.

La calor arriba abans i s’allarga fins més tard, en un símptoma inequívoc del canvi climàtic que patim.

Rècords prematurs

Això ens fa parlar gairebé de forma contínua de superacions de rècords històrics que semblaven impossibles de superar.

Sense anar més lluny, aquest 1 de gener es va fulminat un de ben sonat, el de temperatura màxima en un mes de gener.

No cal anar gaire lluny per trobar altres dades difícils de pair. I és que segons les dades de l’AEMET, a l’Observatori de Roquetes (Tortosa), a finals de gener de l’any passat es va assolir una temperatura màxima difícil de creure: 28,1 ºC.

Gairebé 30 ºC en ple mes de gener i superant en més de 2 ºC l’antic rècord. Una autèntica barbaritat.

Els 20 ºC, cada cop més freqüents a gener i febrer

Només sis dies en els més de 100 anys de dades que té la sèrie de l’Observatori Fabra tenen una temperatura màxima superior als 20 ºC. D’aquestes sis vegades, dues en aquest present 2022 i quatre en el present segle XXI.

Al rècord de 22.1 ºC del dia 1 de gener d’enguany li segueixen els 21.8 de principis de 2016 i els 21.1 del dia 4 d’aquest mateix 2022.

Febrer també guanya dies de més de 20 ºC i han passat de ser una pura excepció a tenir una recurrència més menys habitual.