primavera barcelona
La temperatura pujarà clarament en altura els pròxims dies. Mapa altura (850 hPa) Meteored

Al cel gris, etern, de les darreres setmanes a Barcelona hi hem sumat el fred rigorós el cap de setmana i la neu a tocar el mar. La primavera ha estat totalment absent els darrers dies, una situació ben poc habitual a casa nostra que ha fet saltar rècords de temperatura a Barcelona.

La setmana ha començat encara amb registres hivernals. El termòmetre ha tocat fons en molts punts del prelitoral, amb valors negatius en alguns casos, i també ha fet gairebé tan fred com dissabte en el cas de la ciutat de Barcelona. A les parts altes de Collserola, per contra, la matinada de dissabte va ser clarament més freda: -0,2 ºC dissabte al Tibidabo i 0,6 ºC a l’Observatori Fabra, però 2, 3 ºC al Tibidabo i 0,6 ºC al Fabra aquest dilluns.

Dilluns al migdia: màxima entre 5 i 7 graus més alta

Diumenge vam viure el migdia d’abril més fred dels darrers 30 anys a Barcelona, on la majoria de màximes van quedar clarament per sota la marca dels 10 ºC. El canvi de temps serà radical dilluns al migdia. Es preveu que el termòmetre assoleixi valors màxims d’entre 13 i 15 ºC a Barcelona. L’ambient serà clarament més agradable i es combinarà també amb la presència de sol o de ressol. El vent bufarà feble al llarg del matí, a la tarda es farà notar moderat de gregal arran de mar.

Setmana estable, amb alguns xàfecs aïllats

La bombolla freda en altura del cap de setmana continuarà desplaçant-se cap al sud-oest peninsular al llarg de dilluns, tot allunyant-se de Catalunya. Malgrat això, a partir de dimarts a la tarda tendirà a moure’s cap a l’est, alhora que s’anirà diluint, un fet que implicarà un petit repunt de la inestabilitat. Els núvols alts i mitgencs augmentaran des del sud dimarts a la tarda, i dimecres es podrà escapar algun plugim a la costa i algun xàfec terra endins durant la tarda.

Mapa d’altura i superfície previst per a dimecres al migdia. Font: GFS/ Wettentrale.de

L’anticicló ens abraçarà de ple durant la segona meitat de la setmana, i garantirà que el temps sigui estable i que el termòmetre continuï escalant posicions al migdia. Les màximes podran assenyalar valors d’entre 20 i 22 graus entre dijous i el cap de setmana.

Ambient de primavera coincidint amb Setmana Santa

L’aproximació d’una borrasca atlàntica a les acaballes del cap de setmana podria afavorir l’entrada de vent del sud a tots els nivells, i un ascens més notable del termòmetre a l’inici de la setmana vinent. Tot i això, la presència de vent d’entre llevant i xaloc que podrien aportar núvols i algunes precipitacions entre Catalunya, les Balears i el País Valencià.

Anomalia en altura (500 hPa) durant la setmana del 11 al 18 d’abril. Font: ECMWF

El meteograma de Barcelona també indica un augment del termòmetre gradual els pròxims dies, amb registres fins i tot superiors als habituals al llarg de la setmana vinent, tot i coincidint amb l‘inici de les vacances de Setmana Santa.

Evolució de la temperatura a uns 1.500 m els pròxims dies (línia blanca) respecte a la normal (línia vermella). A baix, probabilitat de precipitacions a Barcelona. Font: Wetterzentrale.de

Com serà el mes d’abril del 2022?

Els models estacionals continuen apostant per un abril, en conjunt, força normal pel que fa a la temperatura. Probablement l’ambient hivernal dels primers dies acabarà atenuant en certa mesura els registres més primaverals previstos.

Anomalia de temperatura mitjana durant el mes d’abril. Font: NOAA

També s’entreveu força normal pel que fa a la precipitació al litoral, tot i que, segons el pronòstic de l’agència nord-americana NOAA, podria ser més eixut del que tocaria cap al nord de Catalunya i els Pirineus.

Anomalia de precipitació durant el mes d’abril. Font: NOAA