Tècnics d’arbrat de Parcs i Jardins han retirat uns nius de cotorres argentines que hi havia en palmeres washingtònies dels jardins de la Casa Bloc, a Sant Andreu, i que tenien risc de caure a terra en una zona de pas i d’estada amb bancs. En total se n’han tret 14, alguns de molts pesants.

Aquest 2022 les brigades d’urgència de Parcs i Jardins han actuat en una cinquantena de nius de cotorres argentines per evitar que caiguin. El tipus d’intervenció que es fa depèn de si és temporada de cria, és a dir, de l’existència o no d’ous i pollets als nius. Si n’hi ha, normalment des de l’abril fins al juny, es necessita que prèviament una empresa externa s’encarregui de retirar els pollets. Si no n’hi ha, els nius cauen a terra mitjançant una poda ordinària. Durant el 2021 es van treure 200 nius durant la temporada de cria i 400 la resta de l’any.

Els nius de cotorres poden arribar a pesar 150 quilos

Segons el tècnic d’arbrat de Parcs i Jardins Oriol Bonilla, els nius de cotorres argentines no tenen risc en si mateixos, el perill rau en el lloc on se situa el niu. “Si es posen en una punta de l’arbre hi ha més risc de caiguda que si es col·loquen a l’ancoratge de les branques grosses”, explica. En general, els nius pesen uns 80 quilos, però els de més volum poden arribar fins als 150.

El nombre de cotorres argentines a Barcelona es va estimar per última vegada el 2015: n’hi havia uns 5.000 exemplars. Segons fonts municipals, es calcula que ara ja són 10.000 i la població segueix pujant. Els experts expliquen que la població de cotorres argentines es duplica aproximadament cada tres anys i mig, i Barcelona és la primera ciutat d’Europa on es va detectar l’assentament d’aquesta espècie.

“És un martiri, canten 22 hores al dia”

Els veïns que viuen just davant del conjunt de palmeres celebren que s’hagin retirat els nius de cotorres. Abans de l’estiu s’havien queixat retirades vegades al districte de Sant Andreu de la molèstia que ocasionen les aus, i, de fet, ja han vist caure més d’un niu a terra. La Susana Gracia, veïna, relata que “és un martiri, perquè estan cantant 22 hores al dia. Abans de les sis del matí ja comencen i a les 12 encara continuen”.