D’on creieu que prové el nom del barri del Poble-sec?

Ens hem de remuntar al segle XIX quan Barcelona era una ciutat emmurallada. Abans que s’aprovés el projecte de l’eixample de la ciutat, que va posar fi a les muralles, ja existien alguns masos, com a la zona que avui anomenem Poble-sec. I malgrat el nom que té actualment, el Poble-sec era una zona molt rica en aigua i per tant una important zona agrícola. A més, la part baixa del barri era una zona de maresmes. I la resta, als contraforts de la muntanya de Montjuïc, hi havia més de mitja dotzena de fonts de les quals avui només queda la Font del Gat.

Anteriorment la zona agrícola més important de la ciutat es trobava situada a la zona compresa entre les Drassanes i el Raval, on hi havia un sistema de llacunes que anomenades el Cagalell i que era on es conreava pràcticament tot el que es consumia a la ciutat. Quan van ser dessecades, el que ara anomenem Poble-sec va passar a ser la principal zona de producció agrícola de la ciutat.

La teoria més acceptada pels historiadors que explica el nom actual de Poble-sec té relació amb la industrialització de la ciutat. Quan van caure les muralles, la indústria, principalment tèxtil, es va concentrar, precisament per l’abundància d’aigua que hi havia, a la zona de l’actual Poble-sec. A més a més, van aparèixer empreses dedicades a l’extracció de pedra, fabricació de calç i instal·lació de bòbiles, per la proximitat del barri a les pedreres que hi havia a Montjuïc. En definitiva un sistema fabril que necessitava grans quantitats d’aigua pel seu funcionament, d’aquesta manera es van assecar els aqüífers. Els pagesos se’n van queixar repetidament però no va servir de res. Finalment l’agricultura va pràcticament desaparèixer ja que es va passar d’una zona amb abundància d’aigua a una zona seca. D’aquí ve el nom, doncs, de Poble-sec