La recollida selectiva amb contenidors mòbils al Bon Pastor, un projecte que ha començat en forma de prova pilot, ha generat canvis en els hàbits dels veïns a l’hora de llençar les escombraries. Per això, dos informadors ambientals patrullen els carrers del Bon Pastor per sensibilitzar i conscienciar de la campanya, així com per resoldre dubtes i queixes dels usuaris. Els nous contenidors mòbils són una prova pilot que vol impulsar l’estretègia residu zero per reduir la generació de deixalles.

Segons els mateixos informadors, el calendari de recollida, en què cada residu es recull un dia diferent, és el que més costa. Sovint, els veïns són advertits quan s’apropen a llençar brossa el dia que no toca. Aquests són els dies establerts durant la prova pilot:

  • Orgànic i sanitari: de dilluns a dissabte.
  • Vidre, paper, cartró i envasos: els dimarts, dimecres, divendres i dissabte.
  • Rebuig: els dilluns i els dijous.

Recollida selectiva Bon Pastor

Produir cada cop menys residus

Els informadors, a banda de fomentar el reciclatge, busquen millorar els hàbits dels consumidors per produir cada cop menys residus. Van vestits amb unes dessuadores verdes amb el logotip de l’Ajuntament de Barcelona i són fàcilment reconeixibles pels veïns.

Per altra banda, també assumeixen el paper de mediadors entre el barri i l’Ajuntament per poder escoltar els inconvenients que hi troben els veïns del barri. Segons han explicat dos informadors a betevé, hi ha molta gent que s’hi mostra receptiva i té ganes de col·laborar. Malgrat tot, alguns se’n queixen i s’oposen a participar-hi.

Inhabilitades les papereres convencionals

Per fomentar que tots els veïns utilitzin les plataformes mòbils, les papereres tradicionals han quedat inservibles. Mitjançant una peça metàl·lica situada a la part superior, s’hi impedeix dipositar la brossa en l’interior. A més, hi ha enganxats uns recordatoris amb tota la informació referent a l’estretègia residu zero.

A banda, els contenidors convencionals han estat retirats de la via pública. Una mesura que també ha generat algunes queixes per part d’aquells que s’oposen als nous contenidors mòbils. De fet, en alguns punts del barri s’hi han vist deixalles i bosses de brossa dipositades al voltant de les papereres del barri.

Laia Ortiz: “La prova pilot vol veure si això encaixa amb les necessitats veïnals”

La regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, explica que l’elecció del Bon Pastor per desenvolupar aquesta prova pilot no és gratuïta. Assegura que es tracta d’un barri “molt cohesionat” i amb un teixit veïnal ric, fet que considera idoni. De fet, la recollida selectiva amb contenidors mòbils hi implica també els comerciants.

Sobre les queixes d’alguns veïns per l’horari establert per llançar les escombraries (de 18 a 23 h), Ortiz diu que “és ampli” i que es tracta únicament d’una prova pilot que, en un futur, permetrà fer correccions puntuals a aquest nou mètode de recollida per adequar-les a les necessitats del barri. La campanya va lligada a un pla per fomentar el civisme i mantenir el barri més net, una idea que algunes agrupacions de veïns ja feia temps que demanaven.