La finca ecològica de Can Carlets ha viscut en els darrers 10 anys una reducció dràstica de la collita de mandarines a causa de l’impacte de la sequera i diverses plagues. Aquestes epidèmies, en especial la de la caparreta japonesa (Unaspis yanonensis), han atacat la meitat dels 2.200 mandariners que hi ha a la finca, de 2,5 hectàrees de terrenys. Així, dels 20.000 quilos de mandarines que es collien fa una dècada s’ha passat als només 1.000 d’aquest any.

Segons explica el masover de Can Carlets, Juan Viera, “els darrers dos anys ens ha atacat de forma massiva la caparreta japonesa, fins al punt que ja no hem pogut comercialitzar mandarines per la caiguda de la producció”. Una plaga que s’ha vist afavorida per la manca de pluja i pel fet de no utilitzar elements químics en el conreu. La collita d’enguany només ha servit per autoabastir-se o per fer algunes donacions.

La biodiversitat com a solució

Els darrers mesos s’ha hagut de combatre la plaga de forma manual, amb tractaments naturals i tallant les fulles afectades de forma minuciosa. Davant aquest fet, que va posar en perill la continuïtat del projecte, la propietat de Can Carlets ha decidit dur a terme diverses accions. La primera consisteix a reduir a la meitat el nombre de mandariners per alleujar l’estrès hídric i, la segona, diversificar la flora amb plantes medicinals aromàtiques. Segons Viera, “amb les aromàtiques s’atrauen insectes que ajuden a combatre les plagues i, a més, la terra es fa més fèrtil”. De moment, ja han plantat farigola, romaní, espígol o sajolida, entre d’altres.

Amb aquestes mesures esperen recuperar la producció de mandarines per a la propera campanya i tornar a comercialitzar-les a través de la venda directa o de l’apadrinament d’arbres, un fórmula que ja han aplicat amb èxit els darrers anys. Un altre objectiu que es plantegen és apropar Can Carlets als barcelonins organitzant visites i tallers per donar a conèixer aquest projecte d’agricultura ecològica.