pantà de Sau dijous 14 de març 2024
foto: www.meteoguilleries.cat

Les pluges del cap de setmana passat han suposat una de les grans notícies meteorològiques per al territori, en general. Tot i l’abundància de les precipitacions, els embassaments noten encara poc l’augment de les reserves, però la neu de les capçaleres es va fonent i infiltrant al territori, i una part anirà a parar també als embassaments.

4 metres que semblen molts, però són molt pocs

Dels que més han notat l’augment de les reserves, el pantà de Sau, que ha vist com el volum d’aigua emmagatzemat pujava de poc més 1,5 hm³ a principis de mes, als 5,5 hm³ que en tenia aquest dijous. Un augment que suposa també una pujada de la làmina on es troba l’aigua de quatre metres exactes. Ha passat de tenir la làmina a una cota de 371,37 metres a tenir-la actualment a 375,42.

Quatre metres més d’aigua, que sembla molt, però en realitat no ho és tant. És cert, però, que de mica en mica s’omple la pica però el que passa en realitat és que el nivell del pantà estava tan baix que una petita pujada de les reserves té una repercussió visual bastant més important del que sembla.

La realitat és que continuen faltant gairebé 50 metres d’aigua.

Els quatre metres vistos des del seu teòric màxim

Gràcies a la càmera que Meteoguilleries.cat té instal·lada al pantà de Sau, podem comprovar l’augment visual i també que encara hi ha moltíssima feina per fer. A les imatges superiors es pot veure comparat la situació del pantà de Sau el dia 1 de març (a l’esquerra) i la d’aquest dijous (a la dreta).

L’antic pont que unia les dues lleres del riu i que va ser visible durant uns dies, ha quedat de nou sota l’aigua, ben bé ja tres metres i mig per sota de la làmina actual.

La barana de l’antic pont encara es veia el dijous 7 de març

El meandre s’ha empetitit una mica i, algunes construccions com l’antic molí de Sau també han notat clarament aquest augment de quatre metres.

Els quatre metres, vistos des del satèl·lit

El mateix passa si ho veiem des del satèl·lit, en què el canvi en només una setmana és notori. A l’esquerra podeu veure el pantà de Sau el 7 de març. A la dreta l’estat aquest dijous, 14 de març.

El pantà ha passat en aquesta setmana de ser poc més que un riu a tenir un aspecte una mica més agraït. Falta molta aigua encara per poder parlar d’una millora clara, però els antics camps de conreu que hi havia especialment al marge dret del riu i que van ser visibles durant els darrers dies del febrer i principis de març han tornat a quedar en molts casos sota l’aigua i la cua de l’embassament, tot i que poc, ha retrocedit una mica.

Les conques internes superen, per poc, el 15%

És d’aquesta manera com, tot i que no és gaire, els embassaments van lentament remuntant. En pocs dies s’ha passat del 14,4 % al 15,15 %, més o menys el que teníem fa aproximadament un mes. Continuen en augment, però el ritme de pujada (que ja era lent) continua baixant.

Es tracta d’un petitíssim augment. Suficient, però, per canviar una tendència de pèrdues perpètues que s’allargava des del juny. Amb una mica de sort, aquest març serà el primer més amb superàvit des d’aleshores.

Hauria de ploure molt més

Tot i haver aturat el cop i que encara hi ha neu per fondre, la realitat és que hauria de ploure molt més per poder afrontar l’estiu amb més garanties.

De moment, però, no es veuen grans canvis a curt termini, però sí que s’obre la porta a possibles borrasques entrada la setmana vinent. Massa d’hora i massa incertesa per poder aventurar cap futur episodi però, al cap i a la fi, la possibilitat que torni el dinamisme meteorològic. Més faltaria, en plena primavera.