Una fissura interna “no visible” des de l’exterior i un cop de vent van ser les causes de la caiguda d’una palmera al Parc de la Ciutadella que va causar la mort d’un home de 41 anys el 25 d’agost passat. És la conclusió de l’informe definitiu encarregat per l’Ajuntament de Barcelona per esclarir els motius pels quals l’arbre va trencar-se i va acabar a terra. D’aquesta manera, cau el “cop de calor” com una de les possibles causes, que fins ara encara no s’havia descartat del tot.

El gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, ha explicat que el defecte “amagat” de l’arbre no s’hauria pogut apreciar per les anàlisis corrents de l’arbrat. Segons l’informe sol·licitat per l’Ajuntament, la fissura es va produir per un episodi fort de vent anterior a la caiguda. En els 10 mesos previs al 25 d’agost del 2020, Barcelona va decretar vuit avisos per vent fort a la ciutat, entre els quals el del temporal Gloria.

La direcció del vent, clau en la caiguda

A aquesta cletxa interna cal sumar-hi un segon factor: un cop de vent fort el mateix dia 25 d’agost. A l’estació meteorològica del Raval es van detectar ràfegues de fins a 40 km/h. No es tracta d’un vent extraordinari, però tal com ha concretat Ximeno, la seva direcció (entre nord i nord-est) va ser clau en la caiguda de l’arbre, ja que va forçar el punt concret on hi havia aquest defecte intern i va acabar trencant-ne el tronc.

L’informe final també descarta qualsevol malaltia de l’arbre, com la causada per l’escarabat morrut. Les anàlisis preliminars de l’estiu ja apuntaven en aquesta mateixa direcció.

Reforç de les anàlisis de les palmeres

Aquest tipus de fissures internes són “molt poc habituals” en l’arbrat de la ciutat, segons ha explicat Ximeno. Tot i això, per evitar més caigudes, el consistori ha decidit reforçar la revisió de 2.026 palmeres datileres de la ciutat que fan més de cinc metres d’alçària. A banda de la prova d’oscil·lació per avaluar-ne el volteig, també se’n farà una anàlisi instrumental per revisar el tronc i detectar anomalies internes que no siguin perceptibles des de l’exterior. Si algun d’aquests dos paràmetres surten alterats, es farà una “revisió tècnica especialitzada” més invasiva per conèixer més detalladament l’estat de l’arbre.

Un cop produïts els fets, van obrir-se unes diligències d’ofici i ara l’Ajuntament ha lliurat els resultats d’aquest informe final a la família de la víctima i al seu advocat perquè els avaluïn i, en el cas que ho creguin convenient, acabar interposant una denúncia.