L’Ajuntament ha iniciat la campanya per plantar palmeres als espais públics de la ciutat després de 10 anys sense fer-ho. La plaga de l’escarabat morrut, detectada el 2006, va obligar el consistori a treballar per contenir-la i prevenir-la. Ara, amb l’insecte a ratlla, Parcs i Jardins té previst recuperar les properes setmanes 117 exemplars dels prop de 600 que van morir a causa de la plaga.

Els Jardins de Manuel Sacristán, al Front Marítim del Poblenou, és l’indret triat per l’Ajuntament per iniciar la reposició de palmeres a la ciutat. És una operació que durant 10 anys es va suspendre, per la detecció de la plaga de l’escarabat morrut.

L’any 2014 o 2015 vam tenir unes 200 palmeres afectades, i avui dia n’hem tingut només entre 10 o 15 d’afectades“, reconeix Joan Guitart, cap de gestió de l’arbrat de Barcelona. Guitart explica que l’insecte “ja està controlat” gràcies a les campanyes de contenció i prevenció “que s’han fet a la corona de Barcelona i a l’interior de la ciutat”. Una circumstància que permet ara recuperar la reposició de palmeres amb 117 exemplars que, fins a l’octubre, tornaran als espais públics d’on l’insecte els va fer desaparèixer. “La intenció és recuperar les prop de 600 palmeres que des del 2006 es van veure afectades pel morrut“, apunta Joan Guitart, que detalla que “es reposaran en aquells indrets on n’hi havia hagut”.

Espècies resistents al morrut

Parcs i Jardins ha triat sis espècies diferents de palmeres per fer les primeres reposicions, amb especial atenció a quatre concretament, que seran les majoritàries: la palmera datilera, la de Canàries, la washingtònia i la de Califòrnia. El cap de gestió de l’arbrat reconeix que “són molt resistents a l’escarabat morrut“.