Després de l’accident mortal de l’agost al Parc de la Ciutadella, l’Ajuntament es va comprometre a revisar en un any totes les palmeres de la ciutat amb més de cinc metres d’alçària, és a dir un total de 2.026 exemplars. Segons el consistori, ja se n’han revisat gairebé 1.400, de les quals s’ha hagut de podar 450.

En aquesta revisió, s’han incorporat mesures complementàries per avaluar l’estat de les palmeres. S’està fent servir un instrumental específic per detectar anomalies internes a l’estípit, el tronc d’aquestes plantes. També s’han fet proves d’oscil·lació per avaluar la flexibilitat de l’exemplar.

Ara, la caiguda de tres palmeres arran del temporal Hortense ha tornat a posar sobre la taula la necessitat de revisar aquests exemplars. L’informe sobre les causes de la caiguda de la palmera al Parc de la Ciutadella va determinar que la caiguda s’havia produït per una fissura interna, indetectable des de l’exterior, i per dos episodis de vent.

La palmera no és més susceptible al vent

Segons la responsable de la gestió de la Xarxa de Parcs Metropolitans de l’AMB, Dina Alsawi, les palmeres no pateixen més els efectes del vent que altres espècies. “L’estípit de la palmera fa que tingui una flexibilitat que altres espècies no tenen”. “A vegades pensem que un arbre o palmera que cau en un temporal ha d’estar defectuós, i no sempre és així”, assegura Alsawi. “Quan hi ha canvis de temps tan sobtats hi ha exemplars ben formats que no aguanten la pressió”, afegeix.

La plaga de l’escarabat morrut

Les palmeres de la ciutat s’han vist greument afectades durant els últims anys per la plaga de l’escarabat morrut, que debilita l’interior de la planta fins que es podreix i mor. L’any 2006 es va calcular que prop de 600 palmeres de la ciutat estaven afectades per aquest insecte.

Això va comportar que, entre el 2009 i el 2014, l’Ajuntament deixés de plantar la palmera datilera i la palmera canària, dues espècies especialment sensibles a aquesta plaga. Ara fa tres anys, però, el 2017, l’Ajuntament va reprendre la plantació de palmeres a la ciutat, amb 117 exemplars als Jardins de Manuel Sacristán, al Front Marítim del Poblenou.