albada novembre Barcelona
foto: Alfons Puertas

El 2022 continua el camí esperpèntic des del punt de vista meteorològic i desastrós termomètricament. Es continuen rebentant rècords de manera sistemàtica i amb una extrema facilitat. I novembre no ha fallat. No hem tingut mai un novembre tan càlid com el del 2022.

Se supera en mig grau el rècord anterior

Novembre segueix així l’empremta de maig i octubre, que també han fet rècords absoluts de temperatura mitjana aquest 2022.

Els 15,2 ºC (a falta de confirmació oficial) quedaran 3 ºC per sobre de la mitjana climàtica del període més recent (1991-2020) i mig grau per sobre de l’antic rècord, del 2020 (aleshores amb 14,7 ºC de mitjana).

Són unes dades que, des del punt de vista climàtic, són difícils d’encaixar. Es tracta d’anomalies excepcionals que s’encadenen una darrere de l’altre sense aturador des del mes de maig en un període inèdit i extraordinari des del punt de vista termomètric.

Un registre excepcional

33 dels 109 octubres que té la sèrie de dades de l’Observatori Fabra tenen una temperatura mitjana inferior a la d’aquest novembre.

D’aquests 33 octubres, tots menys un (2003) són del segle passat. Però, al cap i a la fi, en un de cada tres octubres ha fet més fred que el novembre del 2022, una dada que serveix per veure l’excepcionalitat dels 15,2 ºC registrats.

Un 2022 històric i sense cap precedent semblant

Quan falta un mes per acabar l’any, ja podem afirmar categòricament que el 2022 serà l’any més càlid del qual es tenen dades a Barcelona i amb una diferència que s’ensuma que podria superar amb facilitat 1 ºC respecte del rècord anterior. Una autèntica barbaritat.

Als rècords absoluts del maig, octubre i ara novembre hem de sumar les segones posicions de juny, juliol i agost i els quarts llocs de gener, febrer i setembre. Només març ha tingut un comportament mínimament normal en un any que, a dia d’avui, té una mitjana de 18,6 ºC (1,2 ºC més que el 2020), una dada que iguala a la dècima la que seria habitual a Múrcia o Alacant.

La pluja també fa “campana” aquest novembre

De moment, amb desembre pendent, els 7,6 litres caiguts constitueixen un registre del tot escarransit tot i que no és el més eixut en un mes de novembre. De fet, trobem un any (1948) en què ni tan sols va ploure.

Sigui com sigui, la sequera es continua accentuant sobre manera. Hem viscut la tardor més seca i eixuta de la història i els darrers 365 dies amb prou feines han deixat 280 litres de pluja, una dada que iguala, de nou, els registres habituals de Múrcia o Alacant.

El 2022 passarà a la història meteorològica col·lectiva com un any esperpèntic i extraordinari, amb sis mesos d’estiu. Un any en què Barcelona (pendents del pugui fer desembre estrictament pel que fa a la pluja) haurà fet de Múrcia, tant pel que fa a la pluja com pel que fa a la temperatura. Un any sencer. Sembla un fet menor, però, de nou, torna a ser un fet del tot excepcional.