Barreja de polsim, núvols i cendres forestals el matí del 16 d'agost. Alfons Puertas

A l’ambient tèrbol dels últims dies per la gran intrusió sahariana i l’onada de calor que ha patit Catalunya i Espanya, cal sumar aquest matí de dilluns la presència de cendres d’origen vegetal que corresponen als incendis que ara mateix afecten el sistema Central. Tot i que sembli mentida, el gran abast del foc i de la cendra ha empès el fum molts quilòmetres cap a l’est, arribant al cel de Barcelona

Incendis devastadors que han calcinat milers d’hectàrees

Concretament des de diumenge al matí que cremen sense aturador incendis forestals a la província d’Àvila i a l’entorn de la serra de Gredos, al sistema Central. Fins aquest matí de dilluns ja són més de 10.000 les hectàrees cremades i s’estima que el foc ha avançat en 24 hores prop de 45 quilòmetres.

Sens dubte, els incendis més destructius enguany a Espanya i que fan anar de corcoll les autoritats competents de la zona

El fum i les cendres han entrat en plena atmosfera. El plomall de fum ha pujat per sobre dels 4.000 metres d’altura, i s’ha trobat amb vents de ponent més forts que bufen en aquella cota. D’aquesta manera, la gran concentració de fum d’aquests incendis ha pogut viatjar molts quilòmetres cap a l’est.

L’abast dels incendis és tan gran que, fins i tot, estan sent captats pel satèl·lit Meteosat des de 36.000 km de distància.

En el seu canal de núvols baixos al llarg de la nit s’han observat “ecos” que revelen que hi ha un focus de molta calor en aquell punt. Aquest senyal es manté fix i ens indica que es tracta d’un punt calent amb emanació de fum. Incendis forestals, per exemple.

Imatge del Meteosat amb l’aparició del punt calent a Gredos. Se’n veuen d’altres a l’Algarve portuguès. Eumetsat

Cel fantasmagòric a Barcelona

Barrejat amb alguns núvols baixos aquest matí, s’ha pogut veure aquesta cendra d’incendis al nostre cel. La terbolesa de l’atmosfera aquests darrers dies és palesa pel polsim saharià que ens ha envaït, i se li ha sumat aquest tipus d’aerosol provinent de Gredos. Això ens dona una idea de l’extensió i destrucció del foc que té lloc ara al centre peninsular.

Així s’ha pogut observar aquest matí des d’indrets de Barcelona i la regió metropolitana.

Polsim, fum i alguns núvols ondulats sobre la ciutat. Alfons Puertas
Sol apagat pel fum en suspensió des del Vallès. @btveltemps

No fa gaire, en els incendis de la Conca de Barberà i l’Anoia de fa unes setmanes, ja es va veure una bona fumera que va precipitar cendra fins i tot a Barcelona. En el cas d’avui, la cendra ha viatjat molts més quilòmetres pel cel.

És previsible que encara les properes hores, sobretot ja quan el sol estigui baix al vespre, es torni a veure el fum dispers a casa nostra. El vent en altura seguirà sent de ponent, i arrossegarà aquestes partícules fins a la costa catalana.