neu Europa Nadal 2022
Neu damunt del sòl el dia de Nadal. Font: ECMWF/Wxcharts.com

L’estampa idíl·lica d’un dia de Nadal blanc no serà fàcil de trobar enguany a Europa. Fora de zones d’alta muntanya, o de l’extrem nord i oriental d’Europa, la neu serà la gran absent el dia de Nadal.

Fusió generalitzada a causa de l’arribada d’una massa càlida en altura

L’episodi de fred intens i de neu que va afectar extenses regions del centre i l’oest d’Europa a mitjans de desembre ja és història. La neu ha començat a fondre’s amb celeritat a causa de l’entrada de vent del sud i del sud-oest, més temperat, així com per l’arribada en altura d’una massa d’aire clarament més càlida.

La temperatura continuarà recuperant-se els dies previs a Nadal, fet que ajudarà que s’acabi de fondre, o minvar clarament, la capa de neu present a molts indrets.

Anomalia de temperatura a 850 hPa (1.500 m) el dia 24 de desembre. Font: Meteored

El dia de Nadal només el viuran amb neu damunt del sòl a punts de Txèquia i Eslovàquia, cap a Escòcia, a l’est de Polònia i sobretot, com és habitual, als països més nord-orientals d’Europa, pròxims a Rússia (Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània, Bielorússia i el nord d’Ucraïna). També al nord i l’est de Turquia.

Fora d’aquests països tan sols en trobarem en zones d’alta muntanya com els Alps, els Pirineus i els Balcans.

Neu i fred glacial a l’Amèrica del Nord

El temps serà radicalment diferent a l’Amèrica del Nord, on una profunda borrasca impulsarà una massa d’aire extremament fred cap al Canadà i el centre i l’est dels Estats Units. L’ambient serà gèlid els pròxims dies en aquest àmbit i la neu també serà notícia en molts casos.

Mapa isobàric i gruix de neu previst el dia de Nadal a l’Amèrica del Nord. Font: Windy.tv
Previsió de neu damunt del sòl el dia de Nadal. Font: Wxcharts.com/ECMWF