Una guineu, una geneta o una musaranya són alguns dels animals que es poden veure al mural de la caseta del transformador del camí de la Reineta, a Mas Sauró. L’ha pintat l’artista Regina San Martino, que viu al barri, juntament amb altres veïns que hi van col·laborar durant la festa major. La falta de manteniment de l’edifici s’ha convertit en una oportunitat per conèixer els veïns i també per visibilitzar els animals que no veuen gairebé mai, però hi conviuen al bosc de Collserola. Està previst que el mural estigui acabat en els propers dies. Quan estigui llest faran una inauguració per explicar-ne els secrets.

L’artista Regina San Martino pintant una guineu a l’edifici del transformador

La transformació del transformador

L’Associació de Veïns de Mas Sauró va demanar diverses vegades a l’empresa Fecsa Endesa que repintés la caseta del transformador perquè estava coberta de grafits de dalt a baix. En veure la manca de resposta, els veïns van parlar amb una artista del barri, Regina San Martino, que, de seguida, s’hi va mostrar interessada. La pintada principal es va fer en un acte de la festa major del barri per interpel·lar els veïns a participar-hi i ara l’està acabant la mateixa artista amb alguns veïns que hi passen quan els va bé. Un espai, al costat dels contenidors de la brossa, per on tothom ha de passar en algun moment, i que ara, de ben segur, té molt més encant que abans.

Un projecte de sensibilització ambiental

Des del principi l’entitat veïnal del barri va veure el mural com una oportunitat per conscienciar els veïns sobre la importància de la fauna del parc natural. Els dibuixos aniran acompanyats del nom comú de l’animal, el nom científic i alguna informació anecdòtica de cadascun. San Martino ha fet un treball de camp per conèixer algunes de les característiques més destacades dels animals de la zona. “Vaig pensar que m’ho volia estudiar una miqueta per explicar als nens el que estàvem pintant” explica l’artista.

El teixó, el millor arquitecte de Collserola

“He descobert coses tan interessants com que la musaranya és el mamífer més petit del món i que és tan petita que, fins i tot, cap dins un cargol. Però el que m’ha impressionat més és el teixó, que és el constructor dels millors caus: fan una mena de catedrals de 12 habitacions, amb una sala per estar junts, una per dormir i, fins i tot, una per anar al lavabo. A més, cobreixen les parets amb la saliva perquè tinguin un tacte de vellut“.