tèrmits i canvi climàtic

(ACN) Un món més càlid afavorirà els tèrmits, els ajudarà a expandir-se i a ser més actius en el seu consum de fusta. Aquest fet incrementarà l’escalfament global perquè s’accelerarà la descomposició de la fusta morta i es multiplicaran les emissions de metà i CO2. Així ho conclou una recerca internacional amb participació catalana publicada a la revista ‘Science’.

Vaga d’estudiants el 23 de setembre: Aturada pel canvi climàtic, amb manifestació a Barcelona
El Sindicat d’Estudiants ha convocat una manifestació a Barcelona el 23 de setembre a partir de les 12 h.

Colonitzaran un terç de la superfície de la terra

Actualment, els tèrmits tenen el potencial de colonitzar un terç de la superfície terrestre. Les estimacions d’escalfament global fan preveure que els tèrmits s’expandeixin pel món dels 39 milions de quilòmetres quadrats que hi ha ara fins als 45 milions de quilòmetres quadrats.

L’equip d’investigadors ha pogut comprovar que, per cada augment de temperatura de 10 graus, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta. Aquest fet té conseqüències importants per al cicle carboni.

L’impacte dels tèrmits podria ser “enorme”

Aquests insectes són encara més sensibles als canvis de temperatura que els microbis i els fongs descomponedors, els altres implicats en l’eliminació de la fusta morta.

El professor Josep Penuelas del CREAF-CSIC apunta que amb la pujada de les temperatures, els tèrmits són tan “sensibles” que mengen molt més i alliberen més carboni de la fusta en forma de metà i diòxid de carboni, que són dos dels gasos d’efecte hivernacle més importants en aquest procés, per la qual cosa, l’impacte dels tèrmits al planeta podria ser “enorme”.

La fusta morta, magatzem de carboni

Els boscos contenen aproximadament 676.000 milions de tones de biomassa i la fusta morta és un gran magatzem de carboni a escala global. Els científics asseguren que la sensibilitat dels tèrmits i els fongs a la temperatura i les precipitacions tindrà un paper clau en la determinació de l’equilibri de carboni dels ecosistemes terrestres, és a dir, si s’emmagatzema o es perd a mesura que s’escalfa el planeta.