anomalia temperatura record gener 2024
font: Copernicus, ECMWF

El Servei per al Canvi Climàtic Copernicus ha confirmat aquest mateix dijous que el gener del 2024, seguint el camí dels mesos precedents, ha marcat un nou rècord de temperatura a tot el món. No havíem tingut mai una temperatura mitjana global en un mes de gener tan alta des que n’hi ha registres. Ni un període anual tan càlid. Mai abans per sobre dels 1,5 ºC que l’acord de París del 2015 marquen com a objectiu a no superar.

Un gener de rècord, amb una temperatura mitjana de més de 13ºC

La temperatura mitjana d’aquest mes de gener al planeta ha estat, segons el Servei per al Canvi Climàtic Copernicus, de 13,14 ºC.

Es tracta d’un registre que supera clarament el rècord anterior, de 13,02 ºC del gener del 2020, més de mig grau per sobre de la mitjana del trentenni més recent i més d’1,5 ºC per sobre del que seria l’època preindustrial, el període estipulat de referència als Acords de París.

A Europa trobem dues parts ben diferenciades, amb uns països escandinaus i repúbliques bàltiques on el gener ha estat molt més fred del que seria habitual però amb una resta del continent clarament escalfat.

El mateix passa a la resta del món, on cal buscar amb lupa els indrets on ha fet més fred: algunes franges centrals dels Estats Units i el Canadà, l’Antàrtida i el nord-est d’Àsia són les petites excepcions en un planeta que s’escalfa sense aturador.

A l’altra banda, l’est del Canadà, on la temperatura mitjana ha estat escandalosament elevada.

Vuit mesos seguits superant els 1,5 ºC

S’encadena el vuitè mes consecutiu que fa rècord de temperatura a tot el món i el setè mes seguit que supera el límit acordat de París l’any 2015, quan es va resoldre intentar limitar la pujada de la temperatura a 1,5 ºC respecte de l’època preindustrial (1850-1900).

El cas és que des del juliol de l’any passat que se supera sistemàticament aquesta marca. En el cas del gener del 2024, 1,66 ºC per sobre del període 1850-1900.

L’escalfament és tan alt en els darrers mesos que el mateix Serveis per al Canvi Climàtic Copernicus indica que el període febrer 2023 – gener 2024 constitueix el primer any sencer a superar els límits dels Acords de París (concretament 1,52 ºC).

Neu a mínims i aigua del mar a màxims

Lligat a aquest escalfament clar de la temperatura, trobem que també s’ha escalfat notablement l’aigua dels oceans, que aquest febrer ha marcat un nou màxim històric i que va marcant sistemàticament i de forma diària rècords absoluts des de fa gairebé un any sencer.

evolucio-temperatura-marina-2024-climate-reanalyzer
Evolució de la temperatura marina superficial global. Font: Climatereanalyzer.org

En el cas més proper, la neu dels Pirineus està sota mínims, igual que la dels Alps que, després d’un inici de temporada més que bo, ha vist com l’anticicló de les darreres setmanes també feia disminuir la cobertura de neu d’aquesta serralada tan important.