El mes de gener ha estat càlid a Barcelona, però també fred. L’alegria ha anat per barris en un mes marcat per l’anticicló i que ha comportat que, segons l’indret, hagi estat un mes força més càlid del que és habitual o, fins i tot, notablement més fred del que diuen les mitjanes.

Un més càlid al centre i part alta

Les dades indiquen que aquest mes de gener ha estat un mes càlid al centre de la ciutat i la part alta. Així, segons les dades facilitades per Marc Gassó, a Gràcia trobem una anomalia de 1,5 ºC per sobre de la mitjana.

La dada de Gràcia concorda a la perfecció amb la facilitada per l’Observatori Fabra. Allà, la temperatura mitjana del gener del 2022 ha quedat en 10,2 ºC, 1,4 ºC per damunt del que seria habitual per al període 1991-2020 i exageradament per sobre (+2,6 ºC) si ho comparem amb el període 1961-1990.

Dit d’una altra manera, a l’Observatori Fabra, aquest mes de gener hem tingut un març dels d’abans.

Al costat dels rius, un mes fred

La cosa canvia quan sortim de l’abric de la trama urbana. Als barris del costat Besòs i Llobregat trobem que aquest mes de gener ha estat un mes clarament fred, amb anomalies negatives que, en alguns casos, s’acosten a 1 ºC.

Sergi Corral, observador de Sant Andreu, ens facilita que els 9,8 ºC de temperatura mitjana del gener del 2022 queden mig grau per sota de la mitjana de la seva sèrie, que arrenca el 2005. Curiosament, es tracta del mes de gener (juntament amb el de 2005) en què a Sant Andreu s’han registrat més dies amb temperatures mínimes inferiors als 6 ºC: un total de 23.

També amb influència del Besòs, l’observatori que l’AEMET té a la Vila Olímpica ha registrat una temperatura mitjana per sota de la que és habitual, concretament un grau menys. Els 10,1 ºC registrats el gener del 2022 contrasten amb els 11,1 ºC de mitjana de la sèrie (que arrenca el 1998).

I, a l’altre costat, el mateix panorama. A l’estació que l’AEMET té a l’aeroport del Prat s’ha registrat una temperatura mitjana de 9,5 ºC, unes dècimes (-0,3 ºC) per sota del que seria habitual per al període 1991-2020, en aquest cas, gràcies al fred que canalitza el riu Llobregat.

Les mínimes manen: illa de calor, rius i inversió tèrmica

En un context clarament anticiclònic, el fet que el mes hagi estat fred o càlid ha estat causat exclusivament per les temperatures mínimes. Tots els observatoris i estacions meteorològiques sense excepcions han marcat temperatures màximes mitjanes properes als 14,5 ºC, però, en canvi, han quedat clarament contrastades pel que fa a les mínimes.

Així, mentre que la mitjana de les mínimes ha quedat per sota dels 5 ºC a Sant Andreu i l’aeroport, les dades han quedat molt més amunt a l’Observatori Fabra i Gràcia, on la mitjana de les mínimes ha quedat a tocar dels 8 ºC.

La situació anticiclònica del gener ha permès que l’illa de calor de Barcelona arribés, alguns dies, a marcar 10 ºC de diferència entre el centre i la perifèria i, juntament amb les inversions tèrmiques i l’efecte canalitzador de fred dels rius, han comportat aquestes grans diferències.

A tot arreu, molt sec

El que sí que és homogènia és la sequera pluviomètrica de fa mes d’un any. El mes de gener amb prou feines hem recollit una dotzena de litres, que corresponen a prop d’un terç del que seria habitual.

S’accentua, per tant, la sequera que, a hores d’ara, no sembla que tingui un final proper.