(ACN / redacció) L’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta de l’impacte mediambiental que està provocant la resposta a la pandèmia de la covid-19. En un informe publicat aquest dimarts, l’OMS calcula que des del març del 2020 fins al novembre del 2021 s’han generat almenys 87.000 tones de residus sanitaris. Aquesta és una primera estimació que ha fet l’organització calculant tot el material que s’ha adquirit a través d’un mecanisme d’emergència de l’ONU per proporcionar ajuda als països. Per tant, la xifra real és superior, ja que no s’han tingut en compte, per exemple, els equips de protecció comprats fora d’aquesta iniciativa o les mascaretes que es venen a les farmàcies.

L’organització veu urgent millorar la gestió dels residus sanitaris. “Per garantir sistemes de salut climàticament intel·ligents cal fer canvis significatius a tots els nivells”, reclama la directora de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l’OMS.

Noves tecnologies per reciclar els residus

Des de l’organització recomanen l’ús de mascaretes i guants reutilitzables i invertir en noves tecnologies per tractar i reciclar els residus sanitaris. A més, insten els hospitals i els ciutadans a fer un ús racional dels equips de protecció contra la covid-19 per reduir no només el dany ambiental, sinó també l’escassetat potencial de subministrament.

El debat sobre l’ús de la mascareta

Aquest dimarts el Congrés dels Diputats ha de ratificar el decret del Govern espanyol per reimplantar la mascareta a la via pública, però algunes veus qüestionen l’eficàcia de la mesura i en demanen la retirada. A Catalunya, la presidenta del Comitè Científic Assessor, Magda Campins, és partidària de retirar-la perquè considera que “no té validesa científica ni epidemiològica”.

Sobre aquest tema, la directora de Salut Pública de l’OMS, Maria Neira, ha dit que la decisió de portar mascareta en exteriors correspon “a cada govern”. Tot i això, recorda que és en espais interiors on, sobretot, es produeix la transmissió del virus.