avisos ciarán borrasca catalunya meteocat novembre 2023

Aquest dijous la borrasca Ciarán portarà un notable canvi de temps. La pluja podrà arribar a Barcelona i a bona part de Catalunya, tot i que el més destacable d’aquest episodi serà la ventada i el temporal marítim que comportarà.

Davant l’arribada de Ciarán, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès diversos avisos: un per vent fort i un altre per mala mar en el cas del litoral central. També ha emès un avís d’acumulació de pluja al Pirineu Occidental. En base a aquests avisos, Protecció Civil ha activat dimecres al migdia l’alerta dels pla Procicat, davant la previsió de fort onatge, i del pla Ventcat a causa de la previsió de fortes ventades.

Vent de l’oest de més de 70 km/h

font: avisos del Meteocat

El vent de component oest es reforçarà al llarg del matí de dijous i bufarà amb força durant la resta de dijous i en dies posteriors. Segons adverteix l’SMC, les ratxes de vent podrien superar els 70 km/h a molts punts del país.

El grau màxim de l’avís és de 3/6, tot i que al Barcelonès és de grau 2/6. Això vol dir que hi ha una probabilitat entre el 30 i el 70% que les ràfegues de vent sobrepassin els 70 km/h.

També s’ha emès un avís d’acumulació de pluja (més de 100 litres en 24 hores) al Pallars Jussà, Pallars Sobirà i a l’Alta Ribagorça.

Onades de més de 4 metres d’alçària a la costa barcelonina

La ventada aixecarà un onatge destacable al conjunt del litoral català. La zona on s’espera que el temporal marítim sigui més notable és entre la costa central i el sud de la Costa Brava. Serà a les hores centrals del dia, entre les 8 h i les 20 h quan l’onatge serà més significatiu. Les onades superaran en aquesta franja els 4 metres d’alçària mitjana.

L’avís és de mar brava, es a dir, d‘onades de més de quatre metres d’alçària. Al Barcelonès, el grau de perill màxim serà de 5/6. Això vol dir que hi ha una probabilitat elevada, d’entre el 30 i el 70 %, que l’onatge pugui superar el llindar d’avís.