Autor: Alfons Puertas

A Barcelona i gairebé tot Catalunya hi ha clima mediterrani. Això vol dir que els estius són calorosos, els hiverns temperats i que la pluja és estacional, concentrada en els mesos de tardor i, també, de primavera.

Per tant, una de les característiques del nostre clima és que “no sap ploure”. Es poden encadenar mesos de sequera i, de cop i volta, aparèixer un aiguat que pot deixar grans quantitats de pluja en poca estona fins al punt de provocar inundacions. En aquests casos, quina és la intensitat amb què pot arribar a ploure en una hora? I en un dia?

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha fet públics els mapes IDF (intensitat-durada-freqüència). Mostren la intensitat màxima de pluja esperada per a episodis de diversos períodes de retorn i d’una durada determinada al conjunt de Catalunya.

Què és el període de retorn?

El període de retorn indica el temps que ha de passar perquè es repeteixi un episodi o unes condicions determinades. Per exemple, quants anys han de transcórrer perquè la neu agafi a la platja de Barcelona, perquè se superin els 35 graus al centre de la ciutat o perquè caiguin 100 l/m².

40 mapes per diversos períodes de retorn i durades de la pluja

En total, l’SMC ha publicat 40 mapes. En cadascun hi ha representada la intensitat màxima de pluja que s’esperaria per a un període de retorn en concret i una durada de l’episodi determinada. És a dir, es relaciona la intensitat, la durada i la freqüència dels episodis de pluja.

Hi ha l’opció de consultar fins a vuit períodes de retorn diferents (2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 anys) i cinc durades de l’episodi de pluja (1, 6, 12, 24 i 48 hores).

En general, la distribució dels màxims d’intensitat de precipitació és força semblant per als diversos escenaris. Se solen localitzar al litoral i al prelitoral, així com es zones de muntanya relativament properes a la Mediterrània. Sens dubte, la proximitat al mar, que és la principal font de vapor d’aigua a casa nostra, i l’orografia són dos factors clau.

Entre 30 i 40 l/m² en una hora cada dos anys

El mapa per als episodis d’una hora de durada per a un període de retorn de dos anys mostra que, a Barcelona, seria esperable que s’acumulessin entre 30 i 40 l/m². Es tracta, doncs, d’un tipus de ploguda relativament freqüent, tal com indica el període de retorn curt.

Pel que fa a la resta del país, les intensitats de pluja més discretes se situen a la Conca de Tremp, a la vall de la Noguera Pallaresa, al nord de la Cerdanya i, sobretot, a Ponent. En totes aquestes zones són esperables intensitats de 20 a 25 l/m² en una hora.

A l’altre cantó de la balança hi ha el Montseny, les Alberes, les Salines, trams costaners de les Terres de l’Ebre i el sud del Montsià, on se situen els màxims. Els mapes IDF marquen que serien esperables registres de 50 a 75 l/m² en una hora.

El cas més extrem: el període de retorn de 500 anys

A mesura que augmenta el període de retorn, els registres són cada cop més cridaners. Així, els mapes per a un període de retorn de 500 anys presenten els casos més extrems.

Si ens fixem ara en els registres que s’esperarien per a episodis de 48 hores de durada, es pot veure que a Barcelona caurien al voltant de 300 l/m². És ben bé la meitat de la pluja que se sol recollir en tot un any concentrada en tan sols dos dies.

Al Segrià, i en menor mesura a punts de les Garrigues i de l’extrem sud de la Noguera, és on aquesta mena d’episodis deixarien menys precipitació, entorn els 100 a 125 l/m². Allà on els episodis de pluja de 48 hores per a un període de retorn de 500 anys poden deixar més precipitació és al massís del Port. Els màxims se situen entre els 600 i els 650 l/m².