Barcelona i part de Catalunya es troba enfront d’un episodi de nevades a cotes baixes que podria portar la neu fins a la mateixa línia de costa. La combinació de fred intens i precipitació, que tan poques vegades passa a casa nostra, sembla, ara per ara, molt probable que pugui passar a partir del vespre de diumenge.

Primers ruixats diumenge de matinada, però amb neu a cotes mitjanes

Durant la matinada i el matí de diumenge hi ha hagut alguns plugims. El fred ha fet que la precipitació hagi estat en forma de neu a cotes mitjanes, per sobre dels 700 metres a diversos punts del prelitoral i la Catalunya Central. De moment han estat enfarinades anecdòtiques.

L’obertura de clarianes posterior, al voltant del migdia, farà pujar la temperatura i l’ambient serà poc fresc. Fàcilment s’arribarà als 13 a 15 graus a la costa i al prelitoral, però aquesta situació serà un miratge.

Entrada sobtada de l’aire fred durant la tarda

El canvi brusc arribarà durant la tarda de diumenge. L’entrada d’aire fred serà ràpida i farà baixar la temperatura a 1.500 metres d’altitud a la vertical de Barcelona dels 0 graus a les sis del vespre fins als -4 graus a mitjanit. Un descens que s’accentuarà de matinada, fet que implicarà una baixada sobtada de la cota de neu.

Tot indica que els ruixats s’iniciaran a primera hora de la tarda a l’interior de les comarques del nord-est, amb neu per damunt dels 900 metres en un primer moment. Ràpidament s’aniran estenent cap al sud i al vespre ja podrien arribar a Barcelona.

No seria fins els volts de mitjanit quan la pluja començaria a donar pas a la neu a la part més alta de Collserola, per sobre dels 300 metres. A mesura que avanci la matinada la cota de neu anirà baixant fins a nivell de mar.

Neu fins a tocar de la platja?

D’aire fred n’arribarà molt, prou per fer baixar la cota de neu fins arran de mar durant la matinada. El dubte que encara plantegen alguns mapes és si la precipitació es mantindrà fins llavors per tal que els flocs de neu puguin fer acte de presència a tot Barcelona, de mar a muntanya.

L’escenari més probable, a hores d’ara, és que a partir del final de la matinada els ruixats tendeixin a minvar, però sense acabar de desaparèixer. Per tant, és probable que acabi nevant a qualsevol punt de Barcelona i de l’entorn metropolità. Cal tenir en compte que seran ruixats, és a dir, precipitació de distribució irregular: en algunes zones caurà amb alegria i en d’altres, a no gaire distància, sense gaire esma.

És molt difícil asseverar si la neu agafarà a totes les cotes. Es tracta d’un escenari aparentment no gaire probable, però no es pot descartar del tot. El que es veu més clar és que per sobre dels 200 o 300 metres el paisatge pugui quedar fàcilment emblanquinat i que es puguin acumular gruixos propers als 5 cm a les parts elevades de les serralades litoral i prelitoral, també a Collserola.

Dilluns, insegur

Al llarg del matí de dilluns s’obriran algunes tímides clarianes. Tot i això, de manera inconnexa es repetiran alguns ruixats de neu a punts del litoral i del prelitoral centrals. Aquesta situació es podria allargar fins passat el migdia.

A la tarda tot plegat aniria de baixa, però sense descartar la possibilitat d’algun floc de neu despistat. Tot i això, com que l’embossament d’aire fred en alçada s’anirà enretirant, la cota de neu començarà a remuntar lentament fins a rondar els 200 o 300 metres al final de la jornada.

Possible nova tongada dimarts, però amb una cota de neu a l’alça

Després d’unes hores de treva, es podria tornar a embolicar la troca. Tot dependrà de la posició en què s’acabi situant una baixa mediterrània que podria portar nous ruixats. En aquest sentit, no tots els mapes presenten els mateixos escenaris.

L’evolució més probable, a hores d’ara, és que dilluns a darrera hora la precipitació, feble i dispersa, començaria a endinsar-se per la Costa Brava, amb una cota de neu entorn els 200 metres. Al llarg de la matinada es podria estendre per la resta del litoral i prelitoral central, on es mantindria de manera intermitent bona part del dia. Tot i això, amb el pas de les hores aniria guanyant terreny una massa d’aire menys freda, fet que comportaria un ascens de la cota de neu. Dels 200 metres de la matinada es passaria cap als 500 metres al migdia i pujaria fins als 800 metres a partir de mitja tarda.

En qualsevol cas, aquesta segona part de l’episodi de neu a cotes baixes encara és incert i caldrà anar seguint les diverses actualitzacions dels models meteorològics per matisar la previsió.