accident ronda de dalt

(ACN) L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha activat el dispositiu especial a la ronda del Litoral i de Dalt davant la previsió de neu a Barcelona i Catalunya per a dilluns i dimarts. Es posarà en marxa un vehicle amb pala llevaneu i escampador de sal tan bon punt comenci a caure precipitació en forma de neu o amb una temperatura inferior als 3° C i humitat elevada.

L’última vegada que es va activar el dispositiu especial va ser el 23 de gener. Per la seva banda, Protecció Civil ha activat el pla Neucat i el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), l’avís groc per risc de nevades que puguin deixar més de dos centímetres de gruix.

La planificació especial de l’AMB posa en servei un equip que es prepara per mobilitzar-se en qualsevol moment i netejar la calçada en aquestes vies de circumval·lació, que són vitals per garantir una bona mobilitat a l’àrea metropolitana. La presència de precipitació sòlida, juntament amb les baixes temperatures, pot implicar un paviment altament lliscant i alterar les condicions de mobilitat. 

El protocol d’actuació consisteix a posar en funcionament dos vehicles, un de pesant i un de lleuger, dotats amb una pala llevaneu acoblada i un escampador de sal. Els aparells s’activen en dues circumstàncies: quan cau una forta calamarsada o bé quan la temperatura baixa dels 3° C i la humitat és molt elevada. Francisco Javier Navarro, director del contracte de manteniment de les rondes AMB, explica que “la pala llevaneu s’utilitza per retirar la neu de la calçada, mentre que l’escampador de sal serveix per prevenir que s’hi formin plaques de gel”.

Quan es va activar aquest dispositiu per primer cop enguany, el 23 de gener, van caure alguns flocs de neu a la ronda de Dalt. L’equip de rondes de l’AMB explica que cada cop s’activa menys el protocol de viabilitat hivernal. Fa temps s’activava dues vegades l’any de mitjana, mentre que darrerament és un fet més esporàdic.