Les platges són un dels escenaris més vulnerables als fenòmens meteorològics adversos derivats del canvi climàtic i els seus efectes a llarg termini comencen a ser visibles. La majoria del litoral de Barcelona ha perdut, com a mínim, la meitat de la sorra en només 10 anys. El cas més extrem és el de la platja de la Mar Bella, que en la darrera dècada ha perdut el 85 % de la superfície. La situació s’ha agreujat aquest any a causa del temporal Gloria, que va provocar grans onades que van engolir bona part de la sorra.
Segons les darreres dades facilitades per l’Ajuntament, sis de les vuit platges que hi ha a la ciutat han perdut com a mínim el 50 % de la sorra aquests darrers anys. Per darrere de la platja de la Mar Bella hi ha les de Llevant i la Nova Icària, que s’han quedat amb un 72 i 71 % menys de superfície, respectivament. Les segueixen la Nova Mar Bella (58 %), la Barceloneta (57 %) i el Bogatell (53 %).
En canvi, hi ha dues platges de la ciutat que s’han vist menys impactades pels efectes del canvi climàtic. La que surt més ben parada ara per ara és la del Somorrostro, amb només un 5 % de superfície perduda. En el cas del tram de Sant Sebastià – Sant Miquel, el consistori xifra la pèrdua de sorra en el 31 %. Davant del deteriorament cada cop més gran del litoral, l’Ajuntament ha creat un grup d’experts que establiran mesures de fre que permetin salvar les platges en un futur.
Pluja sobre mullat amb el temporal Gloria
L’Ajuntament recorda que les platges de Barcelona formen part d’un sistema costaner altament dinàmic. Això vol dir que pateixen modificacions constants a causa de l’acció de l’onatge, el qual s’ha intensificat els darrers anys pels episodis meteorològics adversos. Fins a l’any 2010, la ciutat va rebre aportacions artificials de sorra per part de l’Estat, però des d’aleshores s’han perdut uns 40.000 m³ anuals de sediment, segons càlculs del consistori.
La xifra de sorra engolida per la mar va disparar-se amb el temporal Gloria, un episodi excepcional de tres dies el gener del 2020 que va comportar molta pluja, vent fort i onades que van arribar puntualment als 8 m. Aquesta borrasca va fer perdre de cop 157.000 m³ de sorra. Per això, està considerat un dels pitjors temporals de mar del segle.