Efectes temporal Gloria a les platges

L’Ajuntament de Barcelona ha creat un grup d’experts que planejarà l’actuació municipal per frenar el deteriorament de les platges a llarg termini a causa del canvi climàtic. Les mesures que estableixin els experts tenen com a horitzó l’any 2050, i abordaran la pèrdua cada vegada més gran de sorra de les platges, els usos que se’n fan o la biodiversitat, entre altres.

Està previst que el grup treballi durant un any, i que a finals del 2021 ja estiguin definides les primeres propostes d’actuació. L’objectiu, ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, és “fer una gestió sostenible de les platges” perquè “ens estem quedant sense sorra”.

De fet, el gener passat ja es va alertar que les platges havien perdut dos metres d’amplada a causa de la borrasca Gloria. Diversos experts ja han posat en dubte que puguem sostenir per als propers anys les platges amb sorra tal com les coneixem fins ara.

Els temporals s’emporten la sorra

Des del consistori recorden que quan hi ha un temporal, cada cop més freqüents, les platges de Barcelona perden sorra. Precisament aquest dilluns s’ha activat el Pla bàsic d’emergència municipal pel mal estat de la mar, ja que un terç de les onades han superat els 2,5 metres d’alçària i s’han convertit en risc per a les persones i el mobiliari. Això succeeix just a les portes de l’hivern.