maig no ha estat plujós a tot Catalunya
Aspecte de la capçalera del Llobregat a finals de maig

Malgrat la sensació general que ha estat un mes plujós, el cert és que només ha estat així en algunes zones concretes del territori. El maig, però, ha estat un mes que ha trencat per fi la dinàmica eixuta i molt càlida dels darrers mesos.

Precipitació irregular que no ha acabat d’afavorir les capçaleres dels rius

El Servei Meteorològic de Catalunya ha fet públic el balanç climàtic del mes de maig, i en destaca que la precipitació ha estat molt irregular.

Ha estat un mes molt plujós al Baix Camp, punts de Bages i l’extrem nord de la Vall d’Aran, plujós a l’extrem nord-oest, punts del prelitoral i de la Catalunya Central, altiplà Central, al sud de la Costa Brava i al Prepirineu oriental.

L’estació de Canejan (XOM) a la Vall d’Aran ha recollit fins a 286,7 litres per metre quadrat.

A la resta del territori el maig ha estat un mes sec, molt sec a l’Alt Empordà i al Segrià.

La pluja, per tant, no ha acabat de fer diana a les capçaleres dels rius, sinó que ha afectat en major mesura l’interior del país. No ha estat per tant suficient per tal que es fes notar gaire als embassaments, tot i que el balanç ha estat positiu per primera vegada en un any. El sistema Ter-Llobregat ha guanyat 3,6 hectòmetres cúbics d’aigua al llarg del mes de maig.

embassament% 1 de maig% 1 de juny
Sau8,414,5
Susqueda37,434,5
la Baells25,626,3
Llosa del Cavall23,321,1

Maig normal o càlid a gran part de Catalunya

El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de maig de normal o càlid a àmplies zones de país, a excepció dels Pirineus i la serralada Transversal, on es pot qualificar de fred.

En el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona, el maig ha estat un mes lleugerament càlid, amb una temperatura mitjana de 19,1 ºC (+0,9 ºC per damunt la mitjana del període de referència), i lleugerament sec, amb 42 litres per metre quadrat (14 litres per sota la mitjana).

Anomalia d’irradiació solar global

La irradiació solar global del maig ha estat per sota de la normal a Catalunya, especialment a les zones elevades dels Pirineus i del prelitoral central. Ha estat, per tant un mes amb menys hores de sol de l’habitual.

Anomalia d’irradiació solar global

Un maig amb pertorbacions i temps inestable al sud d’Europa

El Meteocat destaca que la característica principal ha estat el progressiu desplaçament de l’anticicló atlàntic cap al nord del continent, tot causant una situació de bloqueig durant la darrera setmana.

Aquesta configuració ha afavorit l’arribada de pertorbacions retrògrades procedents de l’interior d’Europa. Tot plegat ha afavorit les precipitacions intenses i extenses a la península Ibèrica, en menor mesura a Catalunya.

De moment, els mapes a mitjà i llarg termini no auguren cap canvi de patró significatiu, fet que fa preveure la continuïtat dels xàfecs i tronades de tarda durant força dies més.