maig tempesta barcelona
Tempesta a Barcelona a finals de maig. Foto: Alfons Puertas (O.Fabra)

El mes de maig s’ha volgut diferenciar dels mesos precedents i ha intentat acostar-se a la normalitat tant pel que fa a pluja com en el cas de la temperatura, malgrat que no se n’ha acabat de sortir del tot.

El mes s’ha quedat unes dècimes per damunt de la mitjana en el cas de la temperatura i una desena de litres per sota de la normalitat en el cas de la precipitació.

Menys pluja de l’habitual, però molt ben repartida

Els registres de temperatura i precipitació a l’Observatori Fabra són els següents:

  • Temperatura mitjana: 18,1 ºC, un registre 0,9 ºC superior a la mitjana climàtica del mes de maig (període de referència 1991-2020).
  • Precipitació total: 41,9 litres per metre quadrat, un valor inferior a la mitjana del maig, que en el cas de l’Observatori Fabra és de 55,8 litres per metre quadrat (període de referència 1991-2020). La pluja ha estat una mica més abundant en alguns punts de Barcelona com Ciutat Vella, on s’han recollit 52 litres per metre quadrat, o betevé (el Poblenou), on n’han totalitzat fins a 64 litres per metre quadrat.

La pluja no ha estat gaire rellevant, però sí que ha caigut ben repartida en diverses jornades, fet que ha beneficiat en bona mesura la vegetació. A l’Observatori Fabra s’ha registrat precipitació superior a un litre per metre quadrat en vuit ocasions i pluja apreciable 11 dies. El dia que va ploure més va ser el 25 de maig, amb 18,8 litres per metre quadrat.

Un mes sense rècords, molt diferent del del 2022

El maig del 2023 passarà discretament pels registres climàtics, a diferència del mes d’abril, el més càlid mai mesurat a l’Observatori Fabra i en el qual es va mesurar també una temperatura màxima de 27,5 ºC, rècord absolut de la sèrie de dades històrica.

Aquest mes de maig ha estat molt diferent del del 2022, el qual va ser el més calorós mai registrat a l’Observatori Fabra. La temperatura mitjana l’any passat va ser de 20,7 ºC, un valor 3,5 graus superior a la mitjana climàtica i 1,3 graus superior a la de l’antic rècord històric, el 2020. Al llarg del maig del 2022 es va superar la marca dels 30 graus en quatre ocasions i es va mesurar un registre històric, rècord, de 34,4 ºC.

Enguany, la màxima més alta ha estat de 27,0 ºC el dia 24.

El juny començarà amb la mateixa dinàmica de temps insegur i poca calor

Els mapes a curt i mitjà termini, així com els models estacionals, són força optimistes i auguren que es podria mantenir la mateixa tendència del mes de maig, si més no durant les primeres setmanes. Les altes pressions continuaran emplaçades cap al nord d’Europa, fet que afavorirà la presència de petites borrasques i d’aire fred cap al Mediterrani. La temperatura també es podrà mantenir sota control, sense grans calorades, amb registres pròxims a la normalitat.

Previsió de la temperatura mitjana a uns 1.500 metres d’altura (línia blanca superior) respecte a la temperatura normal (línia vermella). A baix, previsió de precipitacions. Font: Wetterzentrale.de