A partir de dimarts una massa atlàntica farà baixar la temperatura

Aquest episodi de calor intensa, o d’onada de calor en alguns moments, té els dies comptats al conjunt de Catalunya. Tres dies més, a tot estirar.

La majoria de models meteorològics van a l’una i confirmen allò que ara fa uns dies era tan sols una possibilitat: un descens general de la temperatura durant uns quants dies. La calor d’estiu continuarà, però en general serà de força més ben portar a partir de mitjans de la setmana vinent.

Aquest diumenge arriba el darrer pic de calor

Aquest diumenge es preveu un nou repunt del termòmetre. La causa serà el reforçament de la bombolla d’aire calent procedent de l’Àfrica, amb valors de 25 graus a la capa de 1.500 metres. S’esperen màximes de 37 o 38 graus en punts de l’interior, a Ponent i també a l’interior de les comarques gironines.

A Barcelona s’estima una màxima de 33 graus al llarg de la tarda a causa de l’entrada de vent més eixut de garbí a partir del migdia. Calor més seca, menys xafogor.

Dilluns continuarà fent calor, però la temperatura ja no pujarà més a la majoria de comarques. L’excepció, les comarques tarragonines on l’entrada del vent de mestral podrà disparar la temperatura a l’alça.

A partir de dimarts es preveu un descens més general del termòmetre a causa de l’allunyament cap a l’est de la bombolla d’aire africana.

A Barcelona el descens serà més lent i costarà més que es noti a causa de la humitat i la sensació de xafogor. Malgrat això, la temperatura màxima tendirà a normalitzar-se a mitjans setmana.

Les nits a Barcelona es mantindran força càlides, amb registres encara força alts a causa de l’elevadíssima temperatura de l’aigua del mar, de 27 graus aquest dissabte, fet que dificulta en major mesura el refredament nocturn.

Tempestes de tarda cada dia més freqüents i opcions que siguin més generals a finals de setmana

A banda del descens del termòmetre, la setmana vinent també hi haurà algunes precipitacions. Es concentraran a les tardes, sobretot en àmbits de muntanya, cap als Pirineus i els Ports. Els primers xàfecs de tarda, locals, s’esperen dimarts i dimecres.

Dijous podrien guanyar extensió i divendres no es descarta que puguin ser força més generals i arribar, fins i tot, a algun tram del litoral.

Previsió de pluja per a divendres, 29 de juliol, a la tarda. Font: ECMWF/ Meteored

Un estiu que va camí de ser històric

A mesura que avança més aquest estiu són més les similituds amb l’estiu tòrrid del 2003, fins ara el pitjor que hem viscut a causa de les onades de calor freqüents i els episodis de temperatura extrema.

En el cas de l’Observatori de Can Bruixa, a les Corts, la temperatura mitjana des del dia 1 de juny encara es troba sis dècimes per sota la del 2003, però el nombre de nits tòrrides i tropicals ja és superior, una dada especialment indicativa sobre les nits d’insomni que estem patint els barcelonins.

Des de l’1 de juny, a Sants ja han viscut 59 nits tropicals (mínimes de més de 20 graus), de les quals 23 han estat tòrrides (mínimes superiors als 25 graus).

I l’agost, com s’entreveu?

El descens i normalització del termòmetre s’allargarà, com a mínim, fins als primers dies del mes d’agost. Més enllà hi ha disparitat pel que fa al pronòstic dels models de predicció meteorològica principals.

Pel que fa al conjunt del mes d’agost, l’agència nord-americana NOAA apunta que podria ser més plujós de l’habitual a Catalunya, sobretot a l’oest i el nord, i normal a la resta, un fet que fa pensar en la possibilitat que les tempestes de tarda guanyin protagonisme als Pirineus i a la península Ibèrica. El model de Copernicus, basat en les dades del model europeu ECMWF, indica normalitat pluviomètrica al litoral i prelitoral, però inferior a la mitjana als Pirineus.

Pel que fa a la temperatura, tots dos models pronostiquen anomalia positiva, és a dir, més calor de l’habitual durant el mes d’agost.