El Servei Meteorològic de Catalunya ha fet balanç del que ha donat de si aquest mes de juny en l’àmbit català amb unes dades força impactants.
El juny més plujós en més de 20 anys
Segons informa el Meteocat
, cal remuntar-se al 1997 per trobar un mes de juny tan plujós com aquest i fins a l’any 1992 per trobar un juny clarament més plujós que el d’aquest 2020.
Gairebé tot Catalunya ha tingut registres de precipitació molt per sobre del que seria habitual, amb grans extensions que multipliquen per més de dos la pluja mitjana en un juny habitual.
Sense anar més lluny, els 69,1 litres acumulats a l’Observatori Fabra dupliquen el que seria usual climàticament.
La majoria de la pluja va caure en els diversos episodis de tempesta de la primera quinzena del mes, tot i que també és important l’episodi del 24 i 25 de juny al nord-oest del territori, quan es van superar els 60 litres acumulats a indrets de l’Alt Urgell, el Pallars o la Vall d’Aran.
Un juny normal pel que fa a la temperatura
En còmput general es pot catalogar aquest mes de juny com un mes termomètricament dins dels paràmetres habituals esperables per a un mes de juny, comparant les mitjanes per al període 1961-1990.
Així, el Pirineu és la zona de Catalunya on ha fet proporcionalment més fred del que hauria estat normal, amb anomalies negatives que han tocat els 1.5 ºC a Certascan, Espot o Salòria, totes a alta muntanya.
Per contra, arran de mar és on trobem valors per sobre respecte del que seria habitual, destacant els +1,5 ºC de l’estació meteorològica de Viladecans (respecte al període 1961-1990)
En canvi, l’Observatori Fabra ha registrat aquest juny el primer mes fred des del maig del 2019, amb una anomalia de -0,7 ºC. A la mateixa Barcelona, però a l’estació automàtica que el Meteocat té al Raval, l’anomalia ha estat d’1,1 ºC per sobre del que seria habitual.
Què ha passat, doncs, a Barcelona?
Segons el Meteocat, una anomalia clarament positiva. Segons l’Observatori Fabra, el primer mes fresc en més d’un any,
La diferència entre les dues és el període amb el qual es compara una dada.
Mentre que l’Observatori Fabra compara la dada del juny actual amb la del període 1981-2010 , la dada del Meteocat al Raval queda comparada amb el període 1961-1990, molt més fresc.
Dit d’altra manera. La dada de temperatura mitjana d’enguany a l’Observatori Fabra (20.1 ºC), hagués donat una anomalia de +0.5 ºC si l’haguéssim comparat amb el període 1961-1990. Ara bé, comparada amb el període més proper (1981-2010) i en un context inequívoc d’escalfament global, trobem que el juny d’enguany ha estat 0.7 ºC més fred del que seria usual.
Això fa que, amb tota probabilitat, si comparem les dades d’enguany a nivell català amb el període 1981-2010 (el més proper a 2020) ens donaria una idea molt més real de la frescor inusual d’aquest mes de juny.
Menys sol el mes que més hores de sol té
El mes de juny és el mes que més hores potencials de sol té, atès que és el més que engloba els dies més llargs de l’any i, a més a més, és un dels mesos ja considerats d’estiu.
Malgrat tot, la gran quantitat de nuvolositat associada als nombrosos episodis de pluja d’aquest mes de juny, han comportat una disminució clara de la radiació solar diària respecte a la que seria habitual.
Es nota especialment al terç nord, on alguna raconada propera al Ripollès ha tingut un 25 % menys de radiació diària respecte a la que seria habitual.
Però també a Barcelona hem tingut anomalies negatives. En aquest cas, l’Observatori Fabra ha registrat anomalies negatives properes al 10 %.
Juny ha acabat fent de juny (i de juliol), però va començar molt dubitatiu i fent més de maig que de juny.