El CaixaForum ha acollit una jornada en el marc de la Nit Europea de la Recerca 2019, en què s’han presentat els resultats d’una enquesta sobre la preocupació dels barcelonins pel que fa a la contaminació. El projecte va a càrrec de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), un centre impulsat per la Caixa, i de l’organització Ideas For Change, i pretén traçar una línia d’investigació científica amb la màxima col·laboració ciutadana possible.
De fet, la iniciativa parteix de les respostes de 460 persones obtingudes a partir d’una enquesta que es va fer a l’agost. L’investigador de l’ISGlobal, Xavier Basagaña, ha explicat que les qüestions que més preocupen als enquestats és com afecta la contaminació tant a la salut física com mental, la incidència en les persones que circulen en bicicleta o fan esport a l’aire lliure i com afecta els infants.
“És curiós que el mapa de percepció per barris que hem elaborat coincideix amb el mapa de nivells de contaminació reals, són pràcticament idèntics. Òbviament ha sortit l’Eixample com la zona on més preocupa aquesta qüestió i és on hi ha els nivells més alts. A l’Eixample el diòxid de nitrogen (NO2) sobrepassa els 40 micrograms per metre cúbic que recomana la Organització Mundial de la Salut (OMS)”
Els tallers que s’han celebrat aquest dissabte al CaixaForum han servit per acotar la pregunta final de la investigació, que s’acabarà de definir en els propers mesos. Després començarà una recerca d’un any, els resultats de la qual s’exposaran als ciutadans que han participat durant tot el procediment científic. La directora executiva d’Ideas For Change, Mara Balestrini, ha detallat que les conclusions de l’estudi també han de servir perquè els ciutadans aportin idees d’accions a emprendre per millorar la situació pel que fa a la contaminació a Barcelona. Ara bé, l’ambició és que els resultats també arribin a les administracions públiques perquè plantegin solucions polítiques.
“Farem els experiments i recollirem les dades de manera oberta a la ciutadania. Volem que la gent entengui els resultats de la investigació i proposi accions que es puguin dur a terme perquè més gent s’involucri en el projecte”
Aquesta investigació científica amb la col·laboració ciutadana és només una de les activitats que s’han fet a la capital catalana en el marc de la Nit Europea de la Recerca 2019, un esdeveniment que serveix per fer difusió de recerques científiques.