Temperatura mínima de dilluns 18/12/23 a Barcelona

El potent anticicló que afecta Catalunya i el sud-oest d’Europa, amb pressions que aquest dilluns superaven els 1.040 hPa al seu centre, afavoreix des de fa alguns dies el fenomen de la inversió tèrmica. De bon matí feia més fred a molts punts de la plana vallesana i a tocar del Besòs (a Barcelona) que no pas a les cotes més altes del massís del Montseny i en punts d’alta muntanya de l’àmbit pirinenc.

Imatge del satèl·lit Terra (Nasa) de dilluns 18/12/23

Barcelona: dels set graus de l’Observatori Fabra i el centre, al grau de la Trinitat Nova

La temperatura més baixa registrada dilluns, 18 de desembre, a Barcelona ha estat de 0,9 ºC a l’estació de Meteoclimatic situada a la plaça de l’Aigua (la Trinitat Nova, a Nou Barris). Es tracta d’un punt especialment fred pel fet de situar-se en una zona fonda, pròxima al corredor del riu Besòs, a través del qual s’escola l’aire fred procedent de la plana vallesana. Aquest observatori s’emplaça a 70 metres per damunt del nivell del mar, lluny dels 413 metres de l’Observatori Fabra i on la temperatura mínima ha estat de 7 ºC.

Mapa mínimes 18/12/23

La temperatura mínima més suau, en el cas de Barcelona, s’ha assolit a cotes altes de Collserola i als turons barcelonins (6,4 ºC al Tibidabo, 7 ºC a l’Observatori Fabra i 7,9 ºC a Vallcarca), i a l’interior de la trama urbana a causa de l’efecte illa de calor (8,3 ºC a l’Eixample, 8,3 ºC a Can Bruixa i 7,5 ºC al Raval).

Temperatura positiva al Montseny i a l’alta muntanya pirinenca

La forta inversió tèrmica que ha afectat Catalunya les darreres hores ha fet que la temperatura mínima fos més alta a les muntanyes que a les valls i fondalades.

Al cim del puig Sesolles (Montseny, 1.668 m) la temperatura mínima ha estat de 3,2 ºC, un registre superior als que s’han mesurat a la Verneda (2,9 ºC), Sant Andreu (2,8 ºC), el Bon Pastor (2,2 ºC) i la Trinitat Nova (0,9 ºC).

Als Pirineus i els Prepirineus, a cotes mitjanes i altes de les muntanyes, també s’han mesurat registres especialment suaus a causa de la inversió tèrmica, entre els quals:

  • la Tosa (2.500 m), 0,4 ºC
  • Espot (2.500 m), 1,3 ºC
  • Cadí Nord (2.143 m), 3 ºC
  • Santuari de Queralt (1.167 m), 7,3 ºC
  • Montserrat Sant Dimes (916 m), 6,9 ºC

Cal destacar, com a cas extrem d’inversió tèrmica, els -7,6 ºC de l’observatori de Llagostera (pla de Panedes, 140 m), un punt baix i molt fred situat a pocs quilòmetres en línia recta de la línia costanera. Molt a prop d’aquest punt, al mateix municipi però dalt del massís de les Cadiretes (cota 505 m), s’ha registrat una mínima de 6,9 ºC, gairebé 15 graus més.

Per què s’acumula l’aire fred a les parts baixes de Barcelona i Catalunya?

Les altes pressions afavoreixen la subsidència de l’aire, és a dir, el predomini de moviments descendents que faciliten l’acumulació de l’aire fred —més dens i pesat— cap a les parts més baixes de les valls i fondalades. A aquest fet s’hi suma la pèrdua de calor de la superfície terrestre per radiació en hores nocturnes, cosa que incrementa l’acumulació de l’aire fred a les zones baixes. En algunes planes i fondalades aquest escenari també afavoreix la formació de boira (boira de radiació).

La inversió tèrmica també es fa notar a Barcelona en aquest tipus de situacions d’estabilitat atmosfèrica. La temperatura mínima acostuma a ser més baixa prop del mar i en punts baixos de la ciutat que a Collserola. L’aire fred, acumulat en hores nocturnes al fons de la plana vallesana, també s’escola a través dels corredors del Besòs i del Llobregat, fet que afavoreix i accentua que faci més fred als barris pròxims a aquests rius. A banda, el centre de la trama urbana també nota els efectes del fenomen illa de calor, és a dir, l’alliberament de l’escalfor acumulada durant el dia pel ciment o l’asfalt en hores nocturnes.

De dia, la radiació solar acostuma a trencar la inversió tèrmica i fa que la temperatura màxima sigui més baixa dalt de Collserola que a les parts baixes de la ciutat.