De vegades, els grans aiguats tenen lloc sense cap gran borrasca a la vora. Això mateix és el que va passar el 18 de desembre del 2020, ara fa tres anys. A tocar del solstici d’hivern i a una setmana de Nadal, una ploguda extraordinària rere Collserola va marcar el temps d’aquell divendres amb registres de rècord. Es van arribar a acumular vora 300 l/m² a pocs quilòmetres de Barcelona.

L’epicentre de tot plegat van ser Cerdanyola i Ripollet, al Vallès Occidental. Tot i això, la pluja també va caure amb abundància i intensitat a la part alta de Barcelona. Curiosament, als barris més propers al mar hi va ploure poc i van veure la cortina espessa de pluja des de la barrera.

Pocs senyals del que podia passar als mapes del temps

A l’esquerra, el mapa d’altitud geopotencial de 500 hPa i, a la dreta, el mapa de la direcció i velocitat del vent el superfície. Font: reanàlisi ERA5 / Meteologix

No hi havia cap borrasca a la vora, cap embossament d’aire fred al damunt, tampoc cap temporal de llevant. Ara bé, cal tenir en compte que de vegades els aiguats poden tenir lloc en situacions aparentment indefinides.

En aquest cas es va ajuntar el pas d’un petit solc en altura, aparentment inofensiu, amb la presència d’una massa d’aire molt humit i inestable en superfície. El vent de xaloc que va bufar de manera continuada durant les hores centrals del dia va afavorir que Collserola actués com a palanca per generar grans núvols carregats d’aigua. A més, rere la serra es va generar una zona de convergència que també ajudava al creixement de nuvolades.

Com que la situació es va mantenir estacionària durant hores, els xàfecs van estar descarregant sempre sobre les mateixes zones. Aquest fet va ser clau per assolir els registres de pluja tan importants.

300 litres per metre quadrat

La pluja va destacar molt més per la seva persistència que no pas per la intensitat. En general va ser precipitació moderada, sense grans patacs torrencials.

Les quantitats de pluja acumulades van ser molt importants a redós de Collserola. De la xarxa d’estacions que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya, en tot l’episodi (del 17 al 19 de desembre del 2020) es van registrar:

  • 281 l/m² a Cerdanyola del Vallès
  • 96 l/m² a Sant Cugat del Vallès
  • 81 l/m² a Granollers
  • 61 l/m² a Sabadell i a Terrassa
  • 43 l/m² al Prat de Llobregat
  • 41 l/m² a l’Observatori Fabra

Els pluviòmetres que conformen altres xarxes d’estacions com Meteoclimatic van mesurar registres tan o fins tot més importants. A Ripollet es van assolir els 300 l/m²; a Cerdanyola (Centre), els 290 l/m², i a Mollet (Estació de França), els 127 l/m². És curiós com, en un sol dia, a Ripollet es va recollir una mica menys del que s’ha acumulat a l’Observatori Fabra en tot aquest any 2023.

També va ploure amb ganes a la part alta de Barcelona, sobretot als barris propers a Collserola, així com en poblacions el Baix Llobregat. Al Rectoret es van recollir 70 l/m², 58 dels quals van caure el dia 18.

Rius i rieres carregats d’aigua

La conca que va rebre més aigua va ser la del riu Besòs. Afluents com el riu Ripoll i, especialment, la riera de Sant Cugat van créixer de manera sobtada. Tota aquesta aigua va anar a parar al riu Besòs, que va baixar ben carregat durant la segona meitat d’aquell 18 de desembre del 2020.

El cabal del riu Ripoll a Montcada i Reixac va passar dels 0,7 m³/s als 120 m³/s, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aigües avall, el riu Besòs a Santa Coloma de Gramenet va veure augmentat el cabal fins als 290 m³/s.

Algunes incidències a Barcelona, però el gruix, al Vallès

Sens dubte allà on va ploure més és on hi va haver els problemes més importants. Tot i això, Barcelona no se’n va salvar i també es van registrar algunes incidències, així com problemes de mobilitat cap al Vallès.

Hi va haver una esllavissada a la carretera d’Horta. A banda, el trànsit ferroviari entre Barcelona i la zona del Vallès es va veure interrompuda.

Les inundacions més importants es van produir al Vallès Occidental. Un dels sectors més afectats va ser Montcada i Reixac, en especial el polígon industrial que es troba a la zona on conflueixen el riu Ripoll, el riu Sec i la riera de Sant Cugat.