Barcelona 13 febrer 2024
una imatge del dia 13 de febrer del 2024 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Febrer torna a punxar una vegada més. Hem viscut una primera meitat de mes excepcional, inèdita i amb unes temperatures del tot extraordinàries. Les dades són demolidores. Febrer fa, de moment, d’abril.

La primera meitat de febrer, la més càlida registrada

La calor desmesurada d’aquest mes de febrer ens ha fet viure la primera meitat de mes més càlida registrada, ni a les Corts (des del 1988) ni tampoc a l’Observatori Fabra (des del 1914), on les dades són especialment cridaneres.

En el cas de l’Observatori Fabra, la temperatura desfermada ha marcat un valor mitjà de 13,9 ºC en aquesta primera meitat de mes, gairebé 5 ºC més del que seria habitual en aquestes dates i molt per sobre de les dades més càlides registrades en el mateix període. La primera meitat del febrer del 2020, que passa a ser segon, queda a 1ºC d’aquest 2024.

No trobem tampoc cap precedent en una segona meitat del febrer i els registre dels primers dies del febrer d’enguany (13,9 ºC) queden igualment lluny dels 13,3 ºC anotats durant la segona meitat del febrer del 1990.

El fet que aquesta primera meitat del mes de febrer sigui excepcional queda ben palès quan només hi ha dues primeres quinzenes i tres segones quinzenes de març que superen els 13,9 ºC d’aquest febrer, i per ben poques dècimes.

Se supera la temperatura mitjana del mes d’abril

L’inici del febrer d’enguany a l’Observatori Fabra només es pot comparar quantitativament amb la temperatura mitjana del mes d’abril (13,7 ºC), que, tot i així, quedaria dues dècimes per sota del registre dels primers 14 dies del febrer d’enguany.

A les Corts (amb dades des del 1988) la situació no és gaire diferent, tot i que la inversió tèrmica que hem tingut ha deixat les dades una mica més camuflades en aquest punt de la ciutat.

També en aquesta zona és la primera meitat de febrer més càlida registrada, però només supera en una centèsima la marca del 2020.

La temperatura mitjana dels primers 14 dies queda aquí en 15,03 ºC, una mica més de 3 ºC per sobre del que seria habitual en el mateix període i a cavall entre la temperatura mitjana del mes de març (14,0 ºC) i l’abril (15,9 ºC).

Aviat farà un mes que no tenim cap dia fred

L’excepcionalitat d’aquest hivern ens fa comptar amb els dits de les mans els dies que ha fet fred a Barcelona.

Una eterna primavera esquitxada amb petits episodis de fred, el més important dels quals va ser just la setmana de Reis. Aquest mes de febrer encara no hem tingut cap dia amb temperatura per sota de la mitjana. Cap dia fred. Només un intent de normalització durant el cap de setmana passat, però amb una temperatura que, tot i així, va quedar lleugerament per sobre del que és habitual.

Si no ho evita res, el dia 20 de febrer farà exactament un mes que estem per sobre de la mitjana, amb alguns dies que han tingut anomalies properes als 10ºC per sobre de la mitjana i amb rècords absoluts inclosos. Una autèntica barbaritat.

S’intueix més fresca, però cap gran fredorada

Els mapes són ben poc engrescadors. Ni grans pluges ni fred hivernal durant la setmana vinent. Simplement un intent de no ser abril i acostar-se al març, però en cap cas fer de febrer ni del retorn de l’hivern.

Si mirem a molt llarg termini només la darrera setmana del mes podria marcar valors propers als habituals d’aquestes dates. Massa lluny encara.