fred artic barcelona canvi temps
Mapa de temperatura a 5.500 metres previst per divendres. Font: Meteored

A hores d’ara, ja es pot confirmar l’arribada d’una massa d’aire molt fred —àrtica marítima— a Catalunya a partir de divendres. Un gran embossament d’aire fred en altura, responsable del canvi de temps continuarà baixant de latitud al llarg de dijous i està previst que s’acabi situant damunt de Catalunya i els Pirineus la jornada de divendres.

Divendres es preveuen temperatures extremament baixes per a l’època de l’any en altura, d’entre -33 i -35 ºC a uns 5.500 metres d’altura i a l’entorn de -2 ºC a uns 1.500 metres.

Com ens afectarà aquest canvi de temps?

L’ambient més fred es viurà entre divendres i el cap de setmana. La massa d’aire serà força seca, un fet que fa pensar que les opcions de veure nevar seran baixes fora dels Pirineus, tot i que els darrers mapes han augmentat la possibilitat de precipitació fora d’aquest àmbit per diumenge.

Entre el vespre de dimecres i dijous a primeres hores del dia es preveu que plogui de forma moderada a l’interior, al nord-est del país i a la regió metropolitana de Barcelona. La llunyania de la massa d’aire més freda farà que la neu encara caigui molt amunt, a cotes mitjanes de les muntanyes, per damunt de 1.500 metres aproximadament.

Després d’una pausa, a partir del migdia de dijous i durant la tarda es preveuen més xàfecs i alguna tronada novament cap al nord-est, aproximadament entre el pla de Girona, la ciutat de Barcelona i la serralada Transversal. La presència de força aire fred farà que pugi caure alguna calamarsada o, fins i tot, neu granulada a molts punts. La cota de neu dijous a darrera hora de la tarda ja es podrà desplomar-se per sota dels 1.200 metres cap al Montseny.

Divendres arribarà la bossa freda i es reforçarà l’entrada de vent del nord. Serà un dia encara insegur a primeres hores, amb xàfecs irregulars i molt locals en sectors pròxims a la Costa Brava.

El vent de tramuntana i el mestral bufaran amb força a partir de la matinada i allunyaran la precipitació a la majoria de comarques, excepte als Pirineus, on la nevada caurà amb ganes a la cara nord a totes les cotes. A la tarda no es descarta algun xàfec aïllat a l’entorn de les Guilleries, el Montnegre i el Montseny. La cota de neu podrà arribar a desplomar-se fins als 500 metres en moments de precipitació.

La nevada serà abundant divendres i part de dissabte a la cara nord pirinenca i en zones d’influència, on se superaran els 50 cm de gruix. També nevarà, més feblement, a la cara sud. En alguns moments la neu podrà enfarinar punts del Prepirineu (el Cadí-Moixeró, sectors del Ripollès, l’Urgellet o l’Alta Garrotxa).

Mapa d’acumulació de neu fins dilluns, 4 d’abril. Font: Snow-Forecast

Dissabte ventós, diumenge insegur

La nevada dels Pirineus disminuirà dissabte a la tarda.

Dissabte es preveu que sigui un dia ventós arreu de Catalunya, amb ratxes fortes de vent del nord als Pirineus, tramuntana a l’Empordà i mestral al sud i l’Ebre. El vent també es farà notar moderat a Barcelona, amb ratxes de més de 60 km/h.

La sensació de fred serà marcada arreu del país i caldrà estar molt pendents de l’apaivagament del vent les matinades de diumenge i dilluns pel risc de gelades. El termòmetre es desplomarà allí on s’encalmi el vent i les gelades podrien arribar fins al prelitoral. El fred podria malmetre, malauradament, els fruiters en floració de l’interior i ponent.

Els darrers mapes aposten per un diumenge més insegur i ennuvolat. El xàfecs podran caure amb intermitències al litoral barceloní i en punts del nord-est de Catalunya. La cota de neu s’emplaçarà cap als 700 o 800 metres, tot i que no es descarta algun xàfec de neu granulada més avall.

Què és una massa d’aire fred?

Una massa d’aire és un gran cos d’aire —de base molt ampla o extensa i de relativament poca altura— que abasta milers de quilòmetres i que, pel fet d’haver estat durant molt de temps en una regió origen o font, ha adquirit unes característiques de temperatura i humitat determinades. Aquestes característiques varien de forma lenta en un pla horitzontal, és a dir, la massa d’aire varia poc en desplaçar-se cap a altres zones.

Les masses d’aire es gesten, així doncs, en extenses regions on l’aire s’estanca i s’acumula durant uns quants dies, un fet que es produeix en àrees afectades per un anticicló. Un cop formades, poden moure’s i assolir zones molt allunyades d’aquesta regió sense perdre les principals característiques que la defineixen.

Masses d’aire que afecten Catalunya

La posició de Catalunya —situada en una latitud mitjana— fa que al llarg de l’any, en funció de com es col·loquin els anticiclons i les borrasques, ens puguem veure afectats per diversos tipus de masses d’aire: la massa d’aire tropical marítim, la tropical continental, la massa d’aire polar marítim, la continental, la massa d’aire àrtic marítim, la continental i, finalment, la massa d’aire mediterrani.

Les masses d’aire que aporten temperatures més baixes a casa nostra són les que es gesten en latituds altes i damunt de terres continentals, lluny de mars o oceans. Cal destacar, en aquest sentit, la massa d’aire àrtic continental, que es forma al nord de Rússia o bé directament damunt el nord-oest de Sibèria.

Les onades d’aire fred més extremes que ha viscut Catalunya han estat a causa de l’arribada d’aquest tipus de massa d’aire, coneguda també com a massa siberiana.