(ACN/Redacció) El Govern espanyol estudia fer una declaració d’emergència a la costa barcelonina i la catalana per accelerar la recuperació de les platges, després de les destrosses causades pel temporal Nelson. L’Ajuntament ha xifrat, en un balanç encara provisional, entre un 15 i un 30 % la pèrdua de sorra de les platges barcelonines. Una de les més perjudicades, la de Sant Sebastià.
La decisió s’ha posat sobre la taula en una reunió aquest dimarts a la tarda del delegat del govern central a Catalunya, Carlos Prieto, amb els subdelegats del Govern a Barcelona, Tarragona i Girona i amb els caps de demarcació de costes d’aquestes províncies per avaluar la situació provocada pel temporal. La declaració d’emergència es podria fer a través d’una resolució de la Secretaria d’Estat del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
La campanya d’estiu “no es veurà perjudicada” pel temporal
La Delegació del Govern a Catalunya subratlla que el temporal ha estat de component sud, fet que provoca que molta de la sorra desplaçada “no hagi sortit del sistema de platges”. El convenciment de l’Administració és que, si no hi ha un altre temporal com aquest, “gran part de la sorra hauria de tornar a la platja en les properes setmanes”. Per això, subratlla, les afectacions són encara preliminars. Sigui com sigui, Prieto ha assegurat que la campanya d’estiu “no es veurà perjudicada” pel temporal.
Recuperar la platja, primordial per a Collboni
És un missatge que va en sintonia amb el desig expressat un dia abans per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que va reivindicar la importància com a lloc d’esbarjo i refugi de les platges, especialment per als barcelonins que no marxen de la ciutat a l’estiu. “No renunciarem a les platges. És una prioritat mantenir la superfície que s’ha perdut”, va afirmar. Per això, ja va apuntar que es demanaria ajuda al Ministeri de Transició Ecològica per acabar de reomplir de sorra el litoral i posar les platges a punt per a la campanya de bany.
L’AMB parla de “fragilitat màxima”
Les destrosses a les platges també preocupen l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que ha qualificat la seva situació de “fragilitat màxima”. Segons el cap de Platges de l’AMB, Daniel Palacios, s’ha detectat un increment de temporals de sud-oest, anys enrere menys freqüents, i això fa que el vent i l’onatge impactin molt més a les platges i les afectacions siguin cada cop “més grans per la vulnerabilitat estructural d’aquests espais”.
El causant de tot plegat és el canvi climàtic, que està provocant “oscil·lacions brusques” en la successió de les estacions. “La preparació de la temporada alta coincideix amb l’arribada de temporals forts”. La situació es replica al final de la temporada: “L’estiu s’allarga a la tardor i els temporals marítims tendeixen a arribar de manera més prematura”, afirma el tècnic de l’AMB. En aquest context, les actuacions preventives per salvaguardar el màxim d’equipaments a les platges, com retirar ja el mobiliari més pròxim a la primera línia de costa, no sempre és suficient.