El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha aclarit els dubtes que ha generat l’anunci sobre la prohibició de dutxar-se a les instal·lacions esportives. Segons ha explicat, el pla de la sequera estableix que en fase d’emergència no es poden regar els camps de futbol i tampoc no es poden omplir les piscines. Amb la modificació del pla que s’ha fet ara, però, s’ofereix la possibilitat de fer-ho sempre que s’acabi compensant l’aigua que es gasta. És a dir, que cada instal·lació o club podrà decidir si gasta l’aigua per regar o per als vestidors, i quan fan una cosa o l’altra. L’únic requisit és que al final el consum mensual d’aigua es redueixi un 25 % com estableix la fase d’emergència.

Cada equipament o club decidirà com gasta l’aigua

“Ells saben l’aigua que poden gastar, saben la que han de gastar i, per tant, l’hauran de distribuir com bonament creguin”, ha explicat. Així, per exemple, poden decidir tancar els vestidors entre setmana durant els entrenaments i obrir-los el dia de partit. El govern no qüestionarà quina és la fórmula que tria cada instal·lació, però si s’excedeix el consum establert se la sancionarà. Aquesta restricció entrarà en vigor quan Catalunya entri en la fase d’emergència per la sequera, previsiblement aquest gener.

Mascort ha donat els detalls d’aquesta mesura en una atenció als mitjans de comunicació al Parlament de Catalunya després que aquest dimarts en roda de premsa es va interpretar que la prohibició afectava totes les instal·lacions esportives. “El meu error d’ahir ha generat un cert terrabastall”, ha admès davant dels periodistes.

Com es controlaran els consums?

Responent als periodistes, Mascort ha assegurat que la Generalitat vetllarà perquè els equipaments esportius amb piscina o camps d’herba compleixen amb la reducció del 25 % del consum un cop s’entri en la fase 1 d’Emergència per sequera. Ha explicat que tenen accés a les dades de l’aigua que gasten mensualment aquests equipament i que es pot comprovar fàcilment si s’excedeixen en els consums.