gener 2023 barcelona
Posta de sol del 21 de gener del 2023 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

El gener del 2023 ha estat un mes que, des del punt de vista de la temperatura, s’haurà ajustat prou bé a la mitjana del període més recent, el 1991-2020, segons indiquen les dades de l’Observatori Fabra.

Es tracta del primer mes mínimament normal des de l’abril de l’any passat, després d’un període de vuit mesos extraordinàriament càlids que han trencat rècords que semblaven inabastables.

Normal, però per sobre de la mitjana

Quan encara en falta la confirmació oficial, els 9,2 ºC registrats provisionalment aquest mes de gener a l’Observatori Fabra queden només 0,4 ºC per sobre del que seria habitual, en el que es pot qualificar com un mes relativament normal termomètricament parlant, sempre comparant dades del trentenni més recent.

Es tracta del primer mes normal des de l’abril, quan els 14,1 ºC de temperatura mitjana registrada van quedar també 0,4 ºC per sobre dels 13,7 ºC de mitjana que té el mes d’abril per al període 1991-2020. Per trobar el primer mes fred cal remuntar una mica més. El març del 2022 és el darrer mes que la mitjana (10,8 ºC) va quedar per sota del que és habitual (11,7 ºC).

D’aquesta manera, el fred intens que hem tingut durant la segona meitat del gener haurà estat insuficient per neutralitzar un inici d’any que va entrar com un elefant en una terrisseria. Fa gairebé un any que no tenim cap mes fred i, de fet, només set dels darrers 37 mesos han quedat per sota de la mitjana, un fet cada cop més difícil d’assolir en un context inequívoc de canvi climàtic.

Gener del 2023, entre els 20 més càlids

I sí, parlem d’una relativa normalitat aquest gener. Simplement relativa. El cert és que els 9,2 ºC registrats aquest gener queden en una més que meritòria dissetena (17) posició en el conjunt de la sèrie de dades de l’Observatori Fabra, que amb aquest 2023 tindrà ja 110 anys de dades.

Un registre —els 9,2 ºC de mitjana mensual— que al segle XX hauria estat escandalosament càlid ha passat a ser força normal si tenim en compte el període més recent (1991-2020).

Només cinc geners del segle XX queden per sobre del gener del 2023 mentre que són 11 els geners del segle XXI que superen els 9,2 ºC d’aquest gener. L’escalfament és una evidència.

I malgrat tot, normalitat relativa. Especialment si agafem les temperatures mínimes que, aquestes sí, han estat prop de mig grau inferiors al que és habitual.

La pluja continua absent

Però la relativa normalitat termomètrica ha contrastat amb l’extrema sequera pluviomètrica que tenim des de fa gairebé tres anys.

Aquest gener hauran caigut uns tristos 8,7 litres. Tot i que no és precisament un mes dels més plujosos a casa nostra, té una mitjana cinc vegades superior, d’uns 45 litres.

La sequera continua sent un problema cabdal amb uns registres anuals que ja fa dos anys que es mouen al voltant dels 300 litres, la meitat del que tocaria. Sense anar més lluny, el període de 12 mesos que finalitza aquest 31 de gener acabarà amb una pluja acumulada discretíssima, de només 304,1 litres.

Repetir una primavera del 2020 seria importantíssim per capgirar una sequera que s’intensifica cada dia que passa. Els embassaments ja se situen al 29 % de capacitat total. Queda el cartutx de la primavera abans l’estiu no ho acabi de complicar tot encara una mica més.