anomalia fred primera setmana febrer

El fred intens que ha afectat Barcelona i Catalunya durant la segona meitat de gener s’acaba. Aquest dilluns haurà estat el darrer dia amb una temperatura de cru hivern i, a partir d’ara, s’iniciarà un ascens clar de la temperatura, sobretot en hores diürnes.

La fredorada acaba sense glaçades a l’Observatori Fabra

Tot i que la temperatura ha baixat per sota dels 0 ºC durant les darreres nits en alguns punts del costat Besòs, Collserola i, fins i tot, el delta del Llobregat i el port de Barcelona, el cert és que no ha aconseguit deixar cap glaçada a l’Observatori Fabra, on no es baixa dels 0 ºC des de l’episodi de fred del gener del 2021, amb la borrasca Filomena.

La temperatura ha baixat de manera sistemàtica per sota dels 5 ºC al centre de la ciutat en un episodi que, no es pot considerar d’excepcional en cap cas.

Onada de fred a Catalunya però no a Barcelona

Finalment, l’onada de fred haurà estat una evidència a bona part de Catalunya, on les temperatures mínimes han arribat a baixar per sota dels -8 ºC a indrets habitats.

A Barcelona, en canvi, hem quedat relativament lluny de poder catalogar aquesta situació com a onada de fred.

Els llindars establerts pel Meteocat ubiquen en 2,9 ºC el llindar que s’ha de superar (per sota) durant tres dies o més per poder parlar d’onada de fred. En el cas del centre de Barcelona, només un dia ha complert aquest requisit.

Pujada clara de la temperatura màxima

Aquest episodi s’acaba aquest mateix dilluns. La temperatura màxima pujarà una mica i l’ascens serà encara més evident els propers dies.

No farà calor, però la temperatura diürna quedarà instal·lada per sobre dels 15 ºC de manera sistemàtica. Una dada (els 15 ºC) que només s’ha assolit un cop en els darrers 12 dies.

Farà el que toca. Normalitat per ser febrer.

Illa de calor i encara nits tocades

L’ascens de la temperatura diürna queda més que garantit amb l’arribada de les altes pressions, però aquest anticicló comportarà encara nits molt fredes, especialment a l’interior.

En el cas de Barcelona, les nits i matinades continuaran molt fredes, especialment als barris del costat Besòs i les fondalades enclotades de Collserola. En aquests sectors les matinades continuaran baixant clarament dels 5 ºC mentre que al centre de la ciutat les mínimes aniran pujant lentament.

S’accentuarà un altre clàssic hivernal de casa nostra: l’illa de calor. Aquest dilluns, una mica més de 5 ºC de diferència entre el centre i la perifèria de la ciutat. Una illa de calor que, en moments molt concrets, pot arribar a superar els 10 ºC de diferència.

La pluja, una altra setmana absent

Gener tancarà mes amb unes dades de pluja mensual molt escarransida, de poc més de cinc litres allà on han tingut més sort. Això sí, en alguns casos amb una mica de neu.

Malauradament, la sequera continua intensificant-se i no hi ha cap indici de canvi que faci pensar en l’arribada de pluja general a casa nostra.

Set o 10 dies sense pluja, amb els embassaments ja per sota del 30 % i amb un darrer cartutx per revertir mínimament la situació abans de l’arribada de l’estiu. La primavera serà crucial. Que no ens falli.