Sortida de sol del 29 d'abril del 2022. Autor: Alfons Puertas
Sortida de sol del 29 d'abril del 2022. Autor: Alfons Puertas

L’abril del 2022 ha estat molt dinàmic a Barcelona, des del punt de vista de la meteorologia. Hi ha hagut tota mena d’episodis meteorològics: fred, pluja, neu, tempestes i, fins i tot, calamarsa per Sant Jordi. Tot i aquest moviment, ha acabant sent un mes eixut, amb menys pluja del compte, al contrari del que podria semblar.

En general, s’han acumulat entre 30 i 40 l/m2, en funció del barri. En el cas concret de l’Observatori Fabra se n’han recollit 41 l/m2, que corresponen al 64 % de la mitjana mensual (63 l/m2 per al període 1991-2020). S’allarga així la ratxa de mesos eixuts, ja que dels darrers 23, en 20 ha plogut menys del compte.

Pluja del mes d’abril del 2022 a Barcelona

  • 41 l/m2 a l’Observatori Fabra
  • 40 l/m2 al Raval
  • 35 l/m2 a la Zona Universitària

El mes va començar amb una situació plenament hivernal que va deixar registres de temperatura ben poc habituals per a l’època i, fins i tot, una nevada testimonial a Collserola. Tot i això, en ben pocs dies, es va girar la truita i hi va haver un episodi de vent de ponent que va dur el termòmetre fins als 25 ºC. Aquests alts i baixos de temperatura s’han anat encadenant, tot i que sense ser tan exagerats.

El fred de l’inici ha quedat compensat per la bonança de la resta de l’abril. Així, pel que fa a la temperatura, ha acabat sent un mes que ha entrat dins la normalitat. A l’Observatori Fabra la temperatura mitjana de la màxima ha estat de 17,3 ºC, i la de les mínimes, de 9,2 ºC, mig grau per sota de la mitjana climàtica del període 1981-2010.

Dues situacions de llevant poc efectives

Al llarg de l’abril hi ha hagut dues situacions de llevant. Malgrat que aquesta mena d’episodis fan arribar una massa d’aire humida, a causa del vent que bufa de mar cap a terra, el cert és que tot sovint els màxims de pluja queden lluny de Barcelona. Les zones més beneficiades acostumen a ser l’interior de l’Alt Empordà, el vessant marítim de la Serralada Transversal i el massís del Port.

En aquestes dues ocasions, a Barcelona també va arribar la pluja, però ho va fer de manera més modesta. Això contrasta amb els registres de més de 50 l/m2 que es van recollir a punts de les Terres de l’Ebre, tant en la primera tongada (12 i 13 d’abril), com en la segona (19 a 21 d’abril).

On més ha plogut aquest abril de tot Catalunya ha estat al massís del Port. En aquest sector en un mes hi ha plogut gairebé tant com a Barcelona en aquest últim any. En el cas concret de l’estació meteorològica del Parc Natural dels Ports, de la xarxa del Servei Meteorològic de Catalunya, en tot l’abril s’hi han acumulat poc més de 320 l/m2.

Tempestes i calamarsa per Sant Jordi

A banda de la nevada testimonial i anecdòtica del dia 3 d’abril, l’altre element destacable van ser les tempestes i les calamarsades de la diada de Sant Jordi. Entre mig matí i el vespre van anar circulant nuvolades potents d’oest a est a tota velocitat que descarregaven xàfecs intensos, però de curta durada.

Els dos patacs d’aigua més importants van ser pels volts de dos quarts d’una i entorn les dues de la tarda. A banda del ruixat, dels llamps i de les ratxes de vent marcat, la calamarsa va fer acte de presència. En alguns barris, la mida dels grans de gel va superar el mig centímetre de diàmetre, de manera que en aquests casos cal parlar de pedra.