anomalia pluja darrera setmana abril
font: ECMWF

El dinamisme meteorològic sembla tenir corda per a dies. La pluja podrà tornar a visitar-nos en diverses ocasions abans no acabi el mes i no s’entreveu que torni la calor a mitjà termini. De fet, l’ambient continuarà més fresc del que seria habitual.

Dimecres, el dia més estable

El dia més estable i assolellat de la setmana —i molt probablement del que queda d’abril— podria ser aquest dimecres, quan s’espera un dia serè pràcticament de principi a final.

Això farà que la temperatura quedi més contrastada. De bon matí, ambient encara hivernal, fins i tot amb temperatures més baixes que les del matí de Sant Jordi. Al migdia, en canvi, clara remuntada del mercuri, amb màximes que continuaran sense arribar als 20 ºC però que quedaran una mica més a prop d’aquesta marca.

Tornen els núvols

El sol podria ser flor d’un dia. Tot i que ara mateix no hi ha cap gran episodi de pluja a la vista, el cert és que l’atmosfera quedarà ben tocada i continuarem amb molt aire fred en altura, cosa que garantirà un temps canviant i insegur típic de la primavera, però sense que hi hagi un episodi extens i general ara mateix als mapes.

Malgrat tot, s’entreveu que tornaran els xàfecs i tempestes entre dijous i divendres. Mapes en mà, i encara amb una mica d’incertesa, seran més probables a l’interior i els Pirineus, tot i que sense descartar en algun moment també algun xàfec costaner.

La pluja podria tornar el cap de setmana

Encara amb més incertesa, el pronòstic del cap de setmana indica una profunda borrasca atlàntica entre Galícia i la Bretanya francesa per a dissabte i diumenge.

No és la situació més idònia per veure una regada general, però s’albira el pas d’alguna línia frontal que pot tornar a repartir pluja a moltes comarques.

La situació es podria mantenir diumenge, amb ruixats que, probablement sense ser generals, aniran esquitxant territori. Massa dies encara per aventurar-se a un pronòstic concret, però, al cap i a la fi, dinamisme i opcions de veure pluja.

S’entreveuen més opcions de pluja la setmana vinent

I, si fem volar coloms, més enllà es continua veient dinamisme i més dinamisme i, el que és més important, amb la calor lluny de casa nostra.

Els darrers dies del mes podrien venir marcats per una DANA o solc profund, que podria comportar un temps insegur, amb xàfecs i tempestes que podrien ser més generals i abundants. El mapa adjunt indica l’anomalia positiva (verd) de precipitació prevista per a la setmana vinent, segons el model IFS.

anomalia pluja darrera setmana abril
Font: ECMWF

Falten molts dies per saber-ne els ets i uts del temps a tan llarg termini, però no deixen de ser bones notícies per seguir sumant litres a fi d’intentar agafar una mica d’aire en una sequera que s’allarga fa tres anys.

També servirà per evitar grans calorades que, molt probablement, no trigaran gaires setmanes més a treure el nas als mapes. De moment, però, tant aquesta setmana com la vinent s’entreveuen més fresques del que seria habitual. El model IFS, en aquest sentit, continua indicant aquesta situació també per a la setmana vinent, tal com es pot veure en la imatge adjunta.

anomalia temperatura darrera setmana abril
Font: ECMWF

Primavera, de moment. El que toca, uns dies més.