nevarà a barcelona

L’arribada d’una massa d’aire àrtica marítima a finals de setmana farà baixar notablement la temperatura fins a recuperar els registres plenament hivernals. Això farà davallar, també, la cota de neu. El fred està assegurat, però hi haurà precipitació per veure nevar fora dels Pirineus?

Cal que quedi clar d’entrada que no és cap onada d’aire fred ni de cap nevada general fora de la serralada pirinenca. El que passarà és que farà fred de gener, sobretot en hores nocturnes, i que hi podria haver alguns ruixats de neu aïllats a cotes força baixes a punts del nord-est.

Pluja i neu a cotes altes a l’inici…

La precipitació de les darreres hores ha afectat bona part de les comarques de la meitat nord i est de Catalunya, amb registres que han voltat entre 30 i 50 l/m2 allà on més ha plogut. De moment, la cota de neu s’ha mantingut prou alta, entorn els 1.700 o 1.800 metres, en general.

A partir del migdia d’aquest dijous hi haurà xàfecs, localment intensos, acompanyats de tempesta i, fins i tot, de calamarsa, bàsicament al Prepirineu, al quadrant nord-est i al prelitoral central. Els ruixats s’aniran traslladant cap al sud-est i podran arribar a Barcelona.

La cota de neu anirà baixant, tot i que la davallada més marcada no arribarà fins divendres. Voltarà els 1.400-1.500 metres a la tarda, localment més baixa en moment de ruixat. Fàcilment, la part alta del Montseny quedarà emblanquinada.

A banda, nevarà feblement a l’Aran per damunt dels 1.100 metres, si bé al final del dia la cota de neu baixarà fins als 700 metres.

… i divendres, la cota es desploma fins als 500 m

A mesura que vagi entrant l’aire fred anirà baixant la cota de neu. De matinada es reactivaran els ruixats a punts de l’interior i el sud de les comarques de Girona i al nord i est de les de Barcelona. Més o menys, del Montnegre i el Montseny cap al nord, amb una cota de neu que baixarà ràpidament dels 1.300 als 800 metres.

Tot i l’obertura de clarianes que hi haurà al matí, a la tarda creixeran nuvolades a zones de muntanya del nord de la regió metropolitana. Serà llavors quan la neu podria fer acte de presència a cotes força més baixes fora dels Pirineus. Els ruixats seran aïllats i de poca entitat. Afectaran punts de les comarques del Maresme, la Selva, el Vallès Oriental, el Gironès i el Baix Empordà, amb neu per sobre dels 500 o 600 metres. Tot i això, en moments de precipitació més intensa, la neu podria aparèixer per sota d’aquest nivell. Per altra banda, és probable que caigui calamarsa o neu granulada.

Montseny a banda, es podria veure nevar als cims del Corredor i del Montnegre o als punts més alts de les Gavarres, tot i que difícilment la neu agafarà a terra per sota dels 700 metres. Per ara és poc probable que divendres a la tarda la precipitació arribi a Barcelona.

Cap de setmana amb amb un dia de cada

Dissabte s’espera que sigui una jornada més tranquil·la. Hi haurà alguna nuvolada de tarda a zones de muntanya de la regió metropolitana, però en principi no s’espera precipitació. La nevada quedarà restringida al vessant nord del Pirineu.

Diumenge, en canvi, els núvols seran més freqüents i espessos. Els darrers mapes aposten per una jornada ennuvolada i freda, fins i tot amb precipitació feble i intermitent que podria afectar la Catalunya Central, el sud de la regió metropolitana i el Camp de Tarragona. La cota de neu voltarà els 600 metres. Per tant, podria nevar a la serralada prelitoral i a l’Altiplà Central.

Molta neu als Pirineus

L’episodi de neu serà destacable als Pirineus, sobretot al vessant nord. Al llarg dels pròxims dies, i ben bé fins a la nit de dissabte a diumenge, hi nevarà de manera continuada i a estones amb ganes. Al vessant sud ho farà a estones. A partir de la matinada de divendres farà prou fred perquè la neu pugui caure a qualsevol cota de la serralada.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per l’acumulació de neu que podrà superar els 5 cm per sobre dels 600 metres al llarg de divendres a la Val d’Aran i a l’extrem nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça. Ara bé, les acumulacions podrien ser força més importants a cotes mitjanes i altes del vessant nord.

A la nevada s’hi afegirà, també, el fred intens i una forta ventada de nord. La sensació de fredor serà molt acusada al llarg del cap de setmana i, a més, es produirà el fenomen del torb. No seran dies per fer muntanya en aquest sector.