mala mar barcelona

L’aigua del mar marca aquests dies valors inferiors als 13 ºC. És una mica menys del que seria habitual en aquestes dates i és el primer cop en més de mig any que se situa en valors inferiors als normals.

Sempre per sobre des de principis de juliol

Els 12,8 ºC registrats aquest divendres, 10 de febrer, per Diego Lázaro a l’espigó del Gas constitueixen el primer valor de temperatura de l’aigua del mar que queda per sota de la mitjana des del 9 de juliol, fa una mica més de set mesos.

Aquest fet posa de manifest l’excepcionalitat d’un 2022 que també ha recollit nombrosos rècords històrics pel que fa a la temperatura de l’aigua del mar, entre els quals hi ha l’absolut: el 21 de juliol, amb 28,5 ºC a un metre de fondària.

Fien, Gérard i Isaack posen les coses a lloc

Ha estat necessari un període llarg amb temperatura (a terra) per sota del que és habitual per fer que la temperatura del mar hagi tornat a valors per sota dels habituals.

Des de mitjans de gener (quan encara l’aigua del mar estava 1,2 ºC més calenta del que és normal) ens han creuat diversos temporals de vent, fred i mar duríssims, com la ventada de la borrasca Fien i el temporal marítim associat a la borrasca Isaack, un dels més potents dels darrers anys.

Aquestes borrasques encadenades han comportat un descens de gairebé 2,5 ºC en prop d’un mes, que han posat la temperatura a un metre de fondària en aquests 12,8 ºC, que, de forma provisional, marquen la temperatura més baixa de l’hivern.