Anomalia de la temperatura mitjana mensual. Font: SMC

L’octubre del 2023 ha estat el segon més càlid mai registrat a Barcelona, poc per darrere de l’octubre de l’any passat. La calor fora d’època no ha estat un fet aïllat només de la costa central, sinó que s’ha repetit de manera generalitzada al conjunt del país.

El balanç sobre el mes d’octubre que ha publicat aquest dijous el Servei Meteorològic de Catalunya posa de manifest l’excepcionalitat de la temperatura al llarg de les darreres setmanes. L’octubre del 2023 tanca havent estat semblant al de l’any passat, que va ser el més càlid a Catalunya des que hi ha registres.

Entre tres i quatre graus més del que marca la mitjana

La temperatura mitjana mensual ha quedat entre tres i quatre graus per sobre del que indica la mitjana climàtica. Es tracta d’una anomalia molt marcada que ha portat l’octubre del 2023 a quedar entre els més càlids des que hi ha dades.

Tot plegat s’explica, especialment, per la calor fora d’època que va fer durant la primera quinzena de més. Es van encadenar moltes jornades amb registres de temperatura propis de ple estiu, i no pas de la tardor. A Sant Romà d’Abella (el Pallars Jussà) el dia 1 es va arribar als 34,9 ºC, el registre més alt en un octubre a Catalunya.

Poquíssima pluja a bona part del territori

L’octubre no només ha estat molt càlid, sinó que també ha estat molt eixut en termes generals. La manca de pluja ha estat la tònica dominant a gairebé tot arreu.

Ha estat especialment marcada a les comarques de Girona, al nord de l’àmbit metropolità i a les Terres de l’Ebre. En totes aquestes zones s’hi ha acumulat menys d’un terç del que hauria d’haver caigut.

Percentatge de precipitació respecte de la mitjana climàtica. Font: SMC

Només en alguns racons l’octubre ha estat plujós

Són ben poques les zones on es pot qualificar com un octubre normal des del punt de vista pluviomètric. Alguns punts de l’Alt Penedès, de l’Urgell i al voltant del massís del Port del Comte s’han acumulat registres semblants als que marca la mitjana.

Ara bé, la nota positiva la trobem a cavall del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. En aquesta zona el mes ha estat plujós gràcies als diversos fronts atlàntics acompanyats de vent del sud que han anat arribant durant la segona quinzena del mes. Així, a Espot han arribat a caure gairebé 330 l/m², el que equival a una mica més de la meitat de pluja que sol caure en un any a Barcelona.