esdeveniments astronomics desembre 2023

Per a molts, alçar la vista al cel nocturn i veure tot d’estels i planetes és un espectacle encisador. T’animem a no perdre’t els esdeveniments astronòmics que tindran lloc aquest mes de desembre. Tindrem una lluna plena, el solstici d’hivern, dos pluges d’estels… Te’ls detallem tots!

Lluna nova i lluna plena

El nostre satèl·lit natural assolirà la fase de lluna nova el dia 13 de desembre, per la qual cosa serà un bon moment per observar les estrelles. La lluna plena tindrà lloc el dia 27 de desembre, quan es veurà tota la seva cara il·luminada. Si tens uns binocles o un equip professional podràs observar els cràters i mars que té amb tota la seva esplendor.

Lluna plena a Barcelona. Autor: Ferran Gil

Els Gemínids

Durant diversos dies del mes de desembre podràs observar la pluja d’estels dels Gemínids, si bé el punt màxim s’assolirà al voltant del 14 de desembre.

Com que la lluna nova serà el dia 13, el cel es mantindrà molt obscur, per la qual cosa l’observació serà molt bona sempre que no hi hagi núvols.

Els Gemínids són una pluja d’estels que provenen d’un asteroide anomenat 3200 Faetont.

El solstici

Els solstici d’hivern tindrà lloc el dia 22 de desembre a les 4.27 h. Durarà gairebé 89 dies, moment en què començarà la primavera del 2024, el dia 20 de març.

Just el dia del solstici, el Sol està més baix a l’horitzó i projecta les ombres més llargues de l’any. La paraula solstici prové del llatí “solstitium”, i es refereix al moment en què el Sol sembla aturar-se en el seu moviment aparent al cel abans de canviar de sentit.

Els Úrsids

Una altra pluja d’estels tindrà lloc durant la segona meitat de mes, els Úrsids, el pic de la qual es donarà al voltant del 23 de desembre. No sol ser tan vistosa com d’altres, però amb una mica de sort i si vas a un indret allunyat de la contaminació lumínica, la podràs veure sense problemes.

Aquesta pluja d’estels es dona quan la Terra passa per l’òrbita de les restes del cometa 8P/Tuttle, compost per pols espacial, roques i gel.

Conjuncions de la Lluna amb planetes

Una conjunció de la lluna amb un planeta del sistema solar succeeix quan tots dos cossos celestes apareixen de manera molt propera al cel des de la nostra perspectiva en la Terra.

La conjunció amb Venus tindrà lloc el 9 de desembre; amb Saturn, el dia 17; amb Júpiter, el dia 22, i amb Mercuri, el dia 24.

Com es comporta la tardor climàtica 2023? Més freda o més càlida?