La mort d’un home aquest dimarts en caure-li a sobre la capçada d’una palmera del Parc de la Ciutadella

ha generat algunes preguntes com per què cauen els arbres i plantes quan les condicions meteorològiques no són adverses. Segons l’expert en botànica, Ricard Llerins, les malalties més comunes en l’arbrat de la ciutat les causen l’escarabat morrut i el xancre, que debiliten l’interior de l’arbre, es podreix i mor.

Pel que fa a les palmeres, és important saber que no es consideren arbres, ja que creixen en alçada i no en amplada. Ni tampoc tenen anelles de creixement. Per això, són catalogades com a plantes. Quant a com l’escarabat morrut pot afectar-les, Llerins assegura que és un insecte que té unes larves que es mengen la palmera per dins i que sol actuar més en la palmera canària que en la del dàtil –el tipus de planta que va caure a la Ciutadella.

Arbres aparentment sans

Una de les altres causes que provoca un deteriorament intern del tronc dels arbres és la malaltia del xancre. Aquesta afecta sobretot els plataners. Són arbres molt grossos que requereixen d’un control, ja que la part externa pot estar en perfectes condicions, però per dins, en canvi, si està afectat per la malaltia, tot són cèl·lules mortes. Precisament, en Ricard Llerins, en aquesta línia, recorda que “hi ha hagut casos en què han anat traient arbres que consideraven sans i quan els han tallat han vist que estaven podrits per dins”.

L’excés de pes a la capçada dels arbres, juntament amb un tronc poc sòlid, també pot ser un motiu de despreniment. Els ocells aprofiten per fer-hi els nius i això fa augmentar-ne el pes. Tot això, sumat a una possible debilitació del tronc i ratxes de vent fortes, poden fer-lo caure. De fet, l’expert en arbres diu que el despreniment del terç superior de la palmera de la Ciutadella podria haver-se provocat, precisament, per un excés de pes i una base del tronc poc sòlida.

Per què es necessiten arbres a la ciutat?

L’expert assegura que els arbres “tenen una vida difícil” en una ciutat com Barcelona –on no plou gaire– tot i ser, aquests, “la base de la vida”. “Al planeta hi ha vida perquè hi ha arbres i plantes, sinó seria un desert”, diu. Afegeix, també: “Eviten la contaminació, produeixen oxigen, extreuen aigua de sota terra que s’evapora i s’acaba convertint en pluja i fan ombra”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a