Erupció volcà Tonga al Pacífic
Erupció volcà Tonga al Pacífic

El volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai s’ha despertat efusivament. Aquest cap de setmana s’ha produït una erupció d’aquest volcà submarí que ha provocat un tsunami a l’illa de Tonga i a diferents regions del Pacífic. El Regne de Tonga és un estat de la Polinèsia, al bell mig de l’oceà Pacífic, situat a 2.000 quilòmetres al nord-est de Nova Zelanda a més de 17.000 quilòmetres de Barcelona. Tot i la gran distància, l’erupció volcànica ha deixat el seu impacte a Barcelona, tot fent trontollar la pressió atmosfèrica a la ciutat.

L’explosió ha variat notablement els registres dels baròmetres a molts punts de casa nostra durant el vespre i la nit d’aquest dissabte. Aquest fet significa que la pressió atmosfèrica ha augmentat fruit de l’ona expansiva que s’ha anat propagant per l’aire des del Pacífic. El meteoròleg i divulgador científic de Meteored José Miguel Viñas defineix el fenomen com un “tren d’ones de pressió a través de l’aire“.

El mateix efecte que una pedra llançada sobre un llac

Fent paral·lelismes, és el mateix efecte que si llancem una pedra sobre un llac o un estany, i visualitzem “l’ona expansiva” sobre l’aigua en forma de circumferències concèntriques des del punt on ha caigut la pedra cap enfora.

Perill de tsunami a Oceania i Àsia

El perill de tsunami s’ha estès fins al Japó, on han emès diferents alertes. El Centre d’Advertència per Tsunamis del Pacífic ha constatat petites inundacions a la costa oest dels Estats Units, Alaska i part occidental del Canadà.

A més, Europa Press confirma la mort de dues persones a causa d’aquest fenomen a les costes de Perú.

Interacció entre els volcans i l’atmosfera

Que l’atmosfera està totalment connectada i es comporta com un fluid és evident i cada esdeveniment natural constata aquesta afirmació. Els diferents sistemes naturals del planeta (atmosfera, hidrosfera, geosfera i biosfera) constitueixen peces que formen part d’un trencaclosques perfectament acoplat.

L’erupció del volcà no deixa de ser un fort impacte a l’atmosfera, que ha anat propagant en forma d’ona expansiva aquest efecte a milers de quilòmetres enllà. Es pot visualitzar perfectament en aquesta il·lustració animada:

Diòxid sofre a Barcelona pel volcà de La Palma

Les afectacions de les erupcions volcàniques també es poden traduir amb l’arribada de gasos emesos per aquestes estructures geològiques. Sense anar més lluny, el setembre ens va arribar diòxid de sofre (SO2) emès pel volcà Cumbre Vieja.

L’ona expansiva que es propaga a través de l’aire també succeeix sota terra quan hi ha un terratrèmol. La vibració pot arribar centenars de quilòmetres lluny, d’on s’ha produït l’epicentre.

Aquesta circumstància és causa efecte entre geosfera (volcà) i atmosfera (aire). Però tenim altres exemples d’aquestes interaccions, com l’acoplament entre atmosfera (aire) i hidrosfera (aigua), que produeixen dos fenòmens a casa nostra: les minves de gener i les rissagues del mediterrani Occidental.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a